Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Καμπανάκι ΕΟΦ για τα σκευάσματα μέσω διαδικτύου

Προειδοποίηση στους καταναλωτές να προσέχουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αγοράζουν μέσω διαδικτύου απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς όπως υποστηρίζει το 50% των σκευασμάτων που διατίθενται στην ηλεκτρονική αγορά, και πρόκειται κυρίως για χάπια αδυνατίσματος, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ, ο οποίος συμμετέχει στις διεθνείς δράσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του φαινομένου, προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι πολλά από τα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι πλαστά ή νοθευμένα, αμφιβόλου προελεύσεως, με ενδεχομένως πολύ σοβαρές παρενέργειες για την υγεία του καταναλωτή.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ, τα προϊόντα αυτά πολλές φορές περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να εκδηλώνει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα αδυνατίσματος συχνά περιέχουν τη σιβουτραμίνη, η οποία αποσύρθηκε τον Ιανουάριο 2010 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω σοβαρών παρενεργειών στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Στη χώρα μας όπου απαγορεύεται η διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, όπως διαπιστώνει ο ΕΟΦ, σημαντικός αριθμός καταναλωτών προμηθεύεται φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής μέσω ίντερνετ.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου