Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

"Καπέλα" μέχρι 80% για προμήθειες Δήμων!!!

Πριν λίγες μέρες η Πρωτοβουλία έφερε στο φως "καπέλα" μέχρι 150% σε απευθείας ανάθεση του Δήμου Λαμίας για αγορά αναλωσίμων εκτυπωτών. Σήμερα δημοσιεύεται στη εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ μια άλλη περίπτωση για μεγάλα ποσά "καπέλα" μέχρι 80%. Διαβάστε παρακάτω το σχετικό δημοσίευμα :
Η διαπίστωση...

* * Το ότι οι προµήθειες των δήµων αποτελούν τη «µαύρη τρύπα» των οικονοµικών τους είναι κοινός τόπος. Προσφάτως όµως το διαπίστωσε και ο γενικός γραµµατέας Εµπορίου κ. Στ. Κοµνηνός, όταν ήλθαν στο γραφείο του, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της πλατείας Κάνιγγος, τα σχετικά έγγραφα από αρκετούς δήµους για να εντάξει στο Ενιαίο Πρόγραµµα Προµηθειών την αγορά απορριµµατοφόρων οχηµάτων και κάδων συλλογής απορριµµάτων. * Πριν να προχωρήσει στην τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, απέσπασε την απόφαση του παγώµατος της προµήθειας από την Επιτροπή Πολιτικής και Προγραµµατισµού Προµηθειών και ανέλαβε η αρµόδια τεχνική διεύθυνση να κάνει µια µικρή έρευνα στην αγορά για να διαπιστώσει αν οι τιµές που επικρατούν σε αυτή έχουν κάποια συνάφεια µε τα ποσά πουαναφέρονταν στα έγγραφα των δήµων.

* *

...οι τιμές

* * Λίγες ηµέρες αργότερα, όταν ενηµερώθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, παραλίγο να πάθει συγκοπή, που λέει ο λόγος. Οι διαφορές τιµών – κάθε δήµος προϋπολόγιζε διαφορετικό ποσό ανά µονάδα – έφταναν ως και το 80%! * Σύµφωνα µε τα στοιχεία του σχετικού φακέλου, η τιµή για απορριµµατοφόρο χωρητικότητας κάδου 6 κυβικών µέτρων κυµαινόταν από 48.833 ευρώ ως και 90.000 ευρώ, µε χωρητικότητα κάδου 8 κ.µ. η τιµή του κυµαινόταν από 92.000 ως και 105.000 ευρώ, µε χωρητικότητα κάδου 15 κ.µ.

η τιµή του κυµαινόταν από 130.000

ως και 138.000 ευρώ, µε χωρητικότητα 16 κ.µ. από 104.065 ευρώ ως και 165.000 ευρώ και µε χωρητικότητα 22 κυβικών µέτρων η τιµή του κυµαινόταν από 170.000 ωςκαι 190.000 ευρώ.

* *

...και ο διαγωνισμός

* * Πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία και επικοινώνησε µε όλους τους δήµους προτείνοντάς τους να ενοποιηθούν οι προδιαγραφές των υπό αγορά οχηµάτων και υλικών και να γίνει κεντρικός διαγωνισµός από τη Γενική Γραµµατεία Εµπορίου που να αφορά το σύνολο των προµηθειών, η αξία των οποίων θα καταβληθεί από τους ενδιαφερόµενους δήµους. * Οι περισσότεροι αποδέχθηκαν τον ενιαίο διαγωνισµό. Ωστόσο υπάρχουν και ορισµένοι που δεν τον έχουν αποδεχθεί, όπως είναι ο ∆ήµος Εορδαίας, ο ∆ήµος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης και ο ∆ήµος ∆ιρφύων - Μεσσαπίων, σύµφωνα τουλάχιστον µε τις έγγραφες απαντήσεις που έχουν αποσταλεί στη Γενική Γραµµατεία Εµπορίου. * Λεπτοµέρεια: το αρχικό συνολικό κόστος αγοράς ήταν 8 εκατ. ευρώ και µε τον διαγωνισµό θα πέσει περίπου στα 6 εκατ. ευρώ, θα υπάρξει δηλαδή όφελος τουλάχιστον 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου