Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Wikiparliament: ένα διαδικτυακό Κοινοβούλιο

Ένας νέος δικτυακός χώρος φιλοξενίας προτάσεων για τροποποιήσεις εν ενεργεία νομοθετικών κειμένων ή νομοσχεδίων που βρίσκονται σε επεξεργασία καθώς και για την κατάρτιση νέων νόμων, κάνει την εμφάνισή του. Ο λόγος για το Ελληνικό Wikiparliament. Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική και πολιτικά ανεξάρτητη πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει σε ένα κοινό τόπο προτάσεις ενημερωμένων πολιτών και οργανώσεων και να τις υποβάλει στη διαδικασία της συλλογικής συγγραφής, που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από τη γνωστή δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Η ιδρυτική ομάδα του Wikiparliament καλεί όλες τις Ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις να στηρίξουν αυτό το πρωτοπόρο εγχείρημα συνεισφέροντας νομοθετικές προτάσεις και ιδέες. Το Wikiparliament μπορεί να αποτελέσει ένα δυναμικό χώρο συνεργασίας μεταξύ πολιτών και οργανώσεων από τον οποίο θα προκύψουν ολοκληρωμένες προτάσεις για σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις σε καίρια σημεία του νομικού κώδικα. Η χρήση της συλλογικής συγγραφής με τη βοήθεια του λογισμικού wiki, όπως υποστηρίζουν, έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ενεργό δημοκρατική συμμετοχή περισσότερων ενημερωμένων πολιτών και οδηγεί σε υψηλής ποιότητας συνεργασίες. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον να επιτευχθεί με την ίδια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ιδρυτών του Wikiparliament, η μεθοδολογία wiki έχει στηρίξει σημαντικές καινοτομίες στον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό τομέα, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη σε νομοθετικό επίπεδο. Το Wikiparliament έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και να γίνει το πρώτο εγχείρημα συλλογικής συγγραφής νομοθετικών κειμένων παγκοσμίως.

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το νέο αυτό ιστοχώρο, μπορούν να τον επισκεφθούν στη http://www.wikiparliament.gr.
http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου