Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ευρεσιτεχνία του ΑΠΘ που «καθαρίζει» το νερό από το καρκινογόνο αρσενικό

Το υλικό που απορροφά το καρκινογόνο αρσενικό από το νερό δημιούργησαν ερευνητές στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ. Το όριο μέγιστης περιεκτικότητας αρσενικού στο νερό βρίσκεται στα 10 μόνο μικρογραμμάρια ανά λίτρο γεγονός που καθιστούσε απαραίτητη τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού προσροφητικού υλικού.

Η ομάδα του εργαστηρίου αναλυτικής χημείας ξεκίνησε την έρευνα το 2005 και κατάφερε να σχεδιάσει το AquAsZero, ένα προσροφητικό υλικό που έχει την ιδιότητα να απορροφά το πεντασθενές και το τοξικό τρισθενές αρσενικό. Παλαιότερες έρευνες είχαν σχεδιάσει προσροφητικά υλικά που απορροφούσαν μόνο το πεντασθενές αρσενικό ενώ για την απορρόφηση του τρισθενούς αρσενικού έπρεπε να γίνει μετατροπή του σε πεντασθενές πράγμα που αύξανε πολύ το κόστος.

Υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού στο νερό υπάρχουν σε πολλές περιοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μόνο στις ΗΠΑ 15 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από κατανάλωση νερού με μεγάλη περιεκτικότητα αρσενικού ενώ Ουγγαρία, Ρουμανία και Ισπανία αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα.

Το προσροφητικό αυτό υλικό πρόκειται να κυκλοφορήσει από μια μικρομεσαία επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη "εταιρεία Λουφάκης Χημικά ΑΕ" μέχρι το τέλος του 2011. Το κόστος του AquΑsZero πρόκείται να είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος άλλων προσροφητικων υλικών που κυκλοφορούν στην αγορά ενώ θα υπερέχει κατά πολύ σε αποτελεσματικότητα.

Το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ κέρδισε για την ερευνητική δουλειά του το 1ο βραβείο Καινοτομίας στον πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και η Eurobank EFG. Για το AquAsZero έχει κατατεθεί αίτηση για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα

Η ερευνητική αυτή εργασία χρηματοδοτήθηκε από το 7ο πλαίσιο στήριξης για ενίσχυση της έρευνας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ και τη συμμετοχή των ερευνητικών κέντρων ΕΛΚΕΔΕ και HERI (Health and Environmental Research Institute -Ηνωμένο Βασίλειο) και τριών επιχειρήσεων του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου