Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ηλεκτρονική δημοπρασία για τα φάρμακα Αντιδρούν οι φαρμακοβιομήχανοι.

Bάσιμες προσδοκίες για σημαντική μείωση του κόστους των προμηθειών του ΕΣΥ με τη γενικευμένη αξιοποίηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών στο Σύστημα Προμηθειών, γεννά για το υπουργείο υγείας η πρώτη ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction) -για την προμήθεια 3 δραστικών ουσιών- που έγινε χθες, Πέμπτη, στα Γραφεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Η δημοπρασία άρχισε με προϋπολογισθείσα δαπάνη 2.167.573,00 ευρώ, όπως υπολογίστηκε με βάση τις υφιστάμενες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων (Νοσοκομειακών) και τις αιτούμενες ανάγκες τριών Νοσοκομείων (ΓΝ Ευαγγελισμού, ΓΝ Γεννηματά και ΓΝ Ασκληπιείου Βούλας). Οι τιμές που προέκυψαν από την Ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction) κατέληξαν τελικώς σε δαπάνη 436.834,14 ευρώ, μειωμένη δηλαδή κατά 79,85 % από τον αρχικό προϋπολογισμό, εξοικονομώντας για το ελληνικό δημόσιο συνολικό όφελος 1.730.738,86 ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο υγείας.

Ο πρώτος αυτός διεθνής, ηλεκτρονικός διαγωνισμός, που ολοκληρώθηκε αργά χθες, προκηρύχθηκε και διενεργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, με τη συμμετοχή ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών. Συνολικά, συμμετείχαν 14 εταιρείες ενώ μετά την Αξιολόγηση των Δικαιολογητικών Συμμετοχής, των Τεχνικών Προσφορών και των αρχικώς υποβληθεισών Οικονομικών Προσφορών, συνέχισαν και συμμετείχαν στη χθεσινή Ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction) 11 εταιρείες.

Φαρμακοβιομήχανοι: Πολιτική αφανισμού

Για πολιτική αφανισμού της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας από το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων.

«Με μια απόφαση η οποία εντάσσεται στη σφαίρα του μη νόμιμου, η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υγείας υπογράφει τη διάλυση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Ένας διάτρητος διαγωνισμός, με αυθαίρετες προδιαγραφές, φαίνεται να κατακυρώνεται προς χάριν μιας πολιτικής η οποία ευνοεί απροκάλυπτα το dumping τιμών, εξοβελίζει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και αφήνει μετέωρους 8.500 εργαζόμενους, αδιαφορεί ότι θα εκτοξεύσει μεσομακροπρόθεσμα τη φαρμακευτική δαπάνη, αγνοεί την πανευρωπαϊκή εμπειρία και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις βαφτίζει «ελληνική» μια εισαγωγική πολυεθνική εταιρία, στην οποία φαίνεται ότι κατακυρώνεται το 90% του «διαγωνισμού"», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού είναι ξεκάθαρο, όπως υποστηρίζει, ότι πρόκειται περί dumping τιμών με προκλητικές τιμές κάτω του κόστους, που θα διαμορφώσει καθεστώς μονοπωλίου, με σοβαρές και τεράστιες παρενέργειες, τις οποίες το υπουργείο Υγείας φαίνεται να αγνοεί παντελώς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου