Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Στόν ''αέρα'' το παζάρι στο Μοσχοχώρι

Στον ''αέρα'' βρίσκεται η διεξαγωγή του παζαριού στο Μοσχοχώρι παρότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση για την διεξαγωγή του στην συνεδρίαση της 7/7/2011 (δείτε εδώ).

Φαίνεται πως η προηγούμενη δυσάρεστη εμπειρία του Δήμου Λαμιέων με το παζάρι της Λαμίας, η αδυναμία της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και της Αστυνομίας να ελέγξουν το παραεμπόριο κατά την διάρκειά του, αλλά και οι έντονες αντιρρήσεις τόσο του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και του Ε.Β.Ε. ''μέτρησαν'' στις αποφάσεις κάνοντας δύσκολη την πραγματοποιήσή του τουλάχιστον για την φετινή χρονιά.

Διαβάστε και την επιστολή με τις αντιρρήσεις που δημοσιοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος:

ΠΡΟΣ: Γραφείο Δημάρχου
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Λαμιέων
ΘΕΜΑ: Τέλεση παραδοσιακής(;) εμποροπανήγυρης στο Μοσχοχώρι.

Όπως γνωρίζεται από τις 30 Ιουνίου 2011 και ειδικότερα από τις 5 Ιουλίου που συγκροτήθηκε σε σώμα, ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας έχει καινούριο διοικητικό συμβούλιο, που στόχο έχει αποκλειστικά την προώθηση του υγιούς και στεγασμένου νόμιμου εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και μετά την πρόσκληση σας να γνωμοδοτήσουμε για την τέλεση της παραδοσιακής - όπως αναφέρετε - εμποροπανήγυρης στην τοπική κοινότητα Μοσχοχωρίου, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω.

• Η παραδοσιακή - όπως αναφέρετε - αυτή εμποροπανήγυρης δεν είναι άλλη από το γνωστό «παζάρι» της Λαμίας το οποίο απομακρύνθηκε από την πόλη μας, μετά από προσπάθειες ετών και του Εμπορικού Συλλόγου μας.
• Με τη μεταστέγαση του στο γειτονικό τότε Δήμο Μοσχοχωρίου απλά μετέφερε το πρόβλημα του «οργανωμένου παραεμπορίου» στη γειτονιά μας, η βάφτισή του δε σε παραδοσιακό, του δίνει τη δυνατότητα επέκτασης του σε 7 από 5 ημέρες που προβλέπει ο σχετικός νόμος.
• Η τελική εισήγηση για την απόφαση διεξαγωγής ή όχι κάθε εμποροπανήγυρης σύμφωνα με το νόμο 3852/2010, είναι πλέον αρμοδιότητα της επιτροπής ποιότητας ζωής μετά από εισήγηση των τοπικών κοινοτήτων και συμβουλίων. Τα είδη δε προς πώληση, είναι αποκλειστική ευθύνη του δημοτικού σας συμβουλίου, το οποίο είναι επίσης και αποκλειστικά υπεύθυνο για την τήρηση της έννομης τάξης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας πιστός στις αρχές ύπαρξής του δεν προτίθεται να τηρεί αρνητική στάση σε οτιδήποτε δεν είναι στις δραστηριότητες των μελών του. Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας! Η ύπαρξη ενός τέτοιου παζαριού εξυπηρετεί ολίγους και σε καμία περίπτωση τους πολλούς, όπως έχει δείξει η ιστορία και με τη διεξαγωγή του στο Δήμο Λαμιέων! Η οικονομική ύφεση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος ουδόλως θα βελτιωθεί από τη δημιουργία ενός χώρου, που η μεγάλη πλειοψηφία των ενοικιαστών του λειτουργούν χωρίς αποδείξεις ή ακόμη και χωρίς καθόλου παραστατικά! Εκτός και αν το δημοτικό συμβούλιο εγγυηθεί μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία ότι θα λειτουργήσει το παζάρι σύμφωνα με όλους τους νόμους που διέπουν το υπαίθριο εμπόριο και δη τις εμποροπανηγύρεις. Τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι σε θέση ούτε μια λαϊκή να λειτουργήσει σωστά και το παραεμπόριο έχει πάρει στην πόλη μας διαστάσεις ανεξέλεγκτες!

Το στεγασμένο νόμιμο εμπόριο περνά τη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας του. Η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων που στηρίζουν μαζικά τα έσοδα του κράτους και τη νόμιμη απασχόληση, έχει φέρει εκατοντάδες λουκέτα και στην περιοχή μας. Απευθυνόμαστε στο Δήμο Λαμιέων να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχείρηση με αποφάσεις που θα προωθούν το νόμιμο εμπόριο και όσους επαγγελματίες λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους του κράτους πληρώνοντας ΦΠΑ, φόρους και στηρίζοντας την ελληνική οικονομία.

Απευθυνόμαστε στους ίδιους σχεδόν ανθρώπους που πριν μερικά χρόνια, αντιλαμβανόμενοι τη διαπλοκή, τον αναχρονισμό και την αντικοινωνικότητα του ετήσιου παζαριού, το κατήργησε. Από την πλευρά μας δε θα ανεχτούμε μια συνάθροιση «εθνοτήτων» στη «γειτονιά μας» με μόνο στόχο την εξαπάτηση των δημοτών μας και των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους. Ο Καλλικρατικός Δήμος Λαμιέων έχει την αποκλειστική ευθύνη σύμφωνα με το νόμο, αντιλαμβανόμενος τις αντιλήψεις των καιρών, να επαναλάβει την απόφασή του και να απαγορεύσει οριστικά τη λειτουργία παζαριού στην ευρύτερη πλέον περιοχή του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ                                                             ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου