Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

35 εκατ. ευρώ για οικολογική καινοτομία θα διαθέσει η Ε.Ε.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης, βάσει της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το 2011, από όπου ποσό 35 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση 42 έργων οικολογικής καινοτομίας που έχουν επιλεχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.Μεταξύ των έργων που επιλέχθηκαν το προηγούμενο έτος, συγκαταλέγονταν μία μη επεμβατική επιδιόρθωσης των αγωγών ύδατος, ηχομονωτικές πλάκες που κατασκευάζονται με καουτσούκ το οποίο προέρχεται από παλαιά ελαστικά επίσωτρα και οι οποίες προορίζονται για τον περιορισμό των ηχητικών οχλήσεων από σιδηροδρομικούς συρμούς, εσωτερικές βιοαποικοδομήσιμες πλάκες που επιτρέπουν τη μείωση κατά 15% του βάρους των αεροσκαφών, μια διαδικασία ζύμωσης που επιτρέπει την ανάκτηση του διοξειδίου του άνθρακα στις ζυθοποιίες και ένα σύστημα προκατασκευασμένων οικιστικών μονάδων από επιτόπιας παραγωγής ανανεώσιμα υλικά (ξυλεία και άχυρα).
Τα 42 έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών καινοτομιών που έχουν το εξής κοινό στοιχείο: Συμβάλλουν όλα στην προστασία του πολύτιμου περιβάλλοντος μας, ενώ παράλληλα βελτιώνουν περαιτέρω το ανταγωνιστικό προβάδισμα της Ευρώπης. Τα κονδύλια για την οικολογική καινοτομία που χορηγούνται στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία αποσκοπούν στη στήριξη της ανάπτυξης νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών που είναι οικονομικές ως προς τους φυσικούς πόρους, ενώ παράλληλα παράγουν λιγότερα απόβλητα, εκπομπές και ρύπους.

Οι αιτήσεις για τα 38 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα βάσει της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων σχετικά με το 2011 πρέπει να αφορούν κατά προτεραιότητα τον τομέα της διατήρησης του ύδατος, καθώς και την ανακύκλωση των υλικών, τα αειφόρα κτίσματα, τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, καθώς και τις πράσινες (οικολογικές) επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2011 και απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι προτάσεις να εξασφαλίζουν προστιθέμενη αξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Λύσεις για ανταγωνιστικό προβάδισμα της Ευρώπης
Tα 42 έργα οικολογικής καινοτομίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών καινοτομιών που έχουν το εξής κοινό στοιχείο: συμβάλλουν όλα στην προστασία του πολύτιμου περιβάλλοντος μας, ενώ παράλληλα βελτιώνουν περαιτέρω το ανταγωνιστικό προβάδισμα της Ευρώπης.
Οι αιτήσεις για τα 38 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα βάσει της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων σχετικά με το 2011 πρέπει να αφορούν κατά προτεραιότητα τον τομέα της διατήρησης του ύδατος, καθώς και την ανακύκλωση των υλικών, τα αειφόρα κτίσματα, τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών καθώς και τις πράσινες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Το 65% των δικαιούχων του προγράμματος είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 15% μεγαλύτερες επιχειρήσεις και το 19% άλλοι φορείς, όπως πανεπιστήμια, δημόσιοι φορείς, κ.λπ.
Μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 2011 παραμένουν ανοικτές οι προτάσεις και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλίζουν προστιθέμενη αξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου