Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας

Σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στη Ε.Ε., στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία ή στην Ελβετία; Αν ναι, μην ξεχάσετε την ευρωπαϊκή κάρτα σας ασφάλισης ασθένειας (EΚΑΑ). Η κάρτα μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο, να αποφύγετε ταλαιπωρίες και να εξοικονομήσετε χρήματα, αν αρρωστήσετε ή τραυματισθείτε στο εξωτερικό. Ηδη, «κυκλοφορούν» περισσότερες από 185 εκατομμύρια κάρτες, με το 37% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε. να διαθέτει από μία.
Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 180.000 πολίτες κατέχουν την ΕΚΑΑ, έχοντας ουσιαστικά δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια προσωρινών επισκέψεών τους σε άλλες χώρες. Ειδικότερα, η κάρτα διασφαλίζει ότι οι πολίτες θα έχουν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης του δημόσιου τομέα, (π.χ. γιατρούς, φαρμακεία ή νοσοκομεία) όπως οι ασφαλισμένοι της χώρας που επισκέπτονται. Αν χρειάζεται να υποβληθούν σε θεραπεία σε χώρα η οποία προβλέπει χρέωση για την υγειονομική περίθαλψη, οι δαπάνες θα τους επιστραφούν εκεί ή μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.
Κάρτα δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι σε οιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Ισλανδία, στη Νορβηγία ή στην Ελβετία. Σημειώνεται ότι κάθε μεμονωμένο μέλος μιας οικογένειας που ταξιδεύει θα πρέπει να διαθέτει τη δική του κάρτα.
Κάθε χώρα είναι αρμόδια για την έκδοση και τη διάθεση της κάρτας στην επικράτειά της. Ετσι, για να λάβετε την κάρτα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με την τοπική σας υγειονομική αρχή.
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, οι πολίτες δεν είναι πάντα ενήμεροι για την ΕΚΑΑ, ακόμη και αν την έχουν: το 26% όσων απάντησαν είπαν ότι διαθέτουν μια ΕΚΑΑ, σε σύγκριση με το 37% του πληθυσμού που πραγματικά διαθέτει κάρτα. Στην ερώτηση γιατί δεν έχουν ΕΚΑΑ, το 68% όσων απάντησαν, από εκείνους που δεν διαθέτουν κάρτα, είπαν ότι δεν έχουν ακούσει τίποτε, ούτε γνωρίζουν κάτι γι΄ αυτήν.
Ε. Πετροπούλου
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου