Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η αιμοδοσία σώζει ζωές

Η εθελοντική αιμοδοσία γνωρίζει ουσιαστική αύξηση στην ΕΕ σήμερα όμως κυρίως αυτό αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς οι νεότεροι δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σύμφωνα με ομάδα ευρωβουλευτών που είναι οι ίδιοι δότες αίματος, αυτή η υπέρτατη μορφή αλληλεγγύης έχει ανάγκη μεγαλύτερης διαφήμισης. Την Τετάρτη 15 Ιουνίου στην επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ παρουσιάσθηκε και συζητήθηκε η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αιμοδοσία.

Η παραμονή, 14η Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας και ο όπως σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Jo Leinen, "εγώ ο ίδιος είμαι αιμοδότης και είδαμε πόσο σημαντική είναι η αιμοδοσία στα πρόσφατα κρούσματα E.coli όταν τα νοσοκομεία έκαναν συνεχώς εκκλήσεις για αίμα επειδή τα αποθέματά τους δεν αρκούσαν".

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις περισσότερες χώρες ακόμα και το 1% του πληθυσμού αν ήταν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες θα καλύπτονταν όλες οι βασικές ανάγκες.

Στην Ευρώπη το 2009, εθελοντές αιμοδότες έστω μία φορά έγινε το 37% των πολιτών έναντι 31% το 2002. Πρώτοι αιμοδότες στην Ευρώπη αποδεικνύονται οι Αυστριακοί (66% του πληθυσμού) ακολουθούμενοι από τους Γάλλους (52%) και τους Έλληνες και Κύπριους (51%). Στο άλλο άκρο του φάσματος, βρίσκονται η Πορτογαλία με 22%, η Ιταλία με 23%, η Πολωνία με 25%, η Μάλτα με 29% και η Σουηδία με 30%.

Οι αιμοδότες είναι ως επί το πλείστον άνδρες (44% σε σχέση με τις γυναίκες που αποτελούν δότες σε επίπεδο 31%), εκείνοι με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και οι μεγαλύτερης μάλλον παρά μικρότερης ηλικίας.

Η αιμοδοσία είναι εθελοντική και χωρίς αμοιβή αλλά σε 16 κράτη μέλη υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια για την παροχή κινήτρων στους αιμοδότες, όπως φοροαπαλλαγές στην Πολωνία ή αλλού γεύματα, εισιτήρια συγκοινωνιών ή και δωρεάν εξέταση αίματος.

Παγκοσμίως υπάρχουν 62 χώρες που εξασφαλίζουν το σύνολο των αποθεμάτων τους με δωρεάν εθελοντική αιμοδοσία, αριθμός αυξημένος κατά 50% την τελευταία δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου