Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Εγκαταλείπει και με το νόμο η Γερμανία την πυρηνική ενέργεια

Οι Γερμανοί βουλευτές, τόσο του κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και της αντιπολίτευσης, ψήφισαν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του νόμου για την παύση λειτουργίας των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας. Ο νόμος αυτός, καθιστά τη Γερμανία τη μεγαλύτερη ως τώρα οικονομική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια. Η επικεφαλής των Πρασίνων μάλιστα, πρότεινε το «όχι» στην πυρηνική ενέργεια να εγγραφεί στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

Πεντακόσιοι δεκατρείς βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου που προβλέπει ότι ο τελευταίος από τους 17 γερμανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα πάψει να λειτουργεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Κατά του νόμου, ψήφισαν 79 βουλευτές, ενώ 8 απείχαν.

Συνολικά τέθηκαν σήμερα προς ψήφιση οκτώ νόμοι, οι οποίοι αφορούν στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

"Πρόκειτια για ένα πρόγραμμα εθνικής ενότητας", δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε κι αυτός μια "ιστορική", όπως την χαρακτήρισε, ημέρα, αν και επέκρινε την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ: "Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή από πεποίθηση, εσείς μόνον από καιροσκοπισμό", δήλωσε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συντάχθηκαν με το σχέδιο της Μέρκελ, όπως και οι Πράσινοι.

"Το ναι που ψηφίζουμε σήμερα είναι ένα ναι μεν, αλλά...", δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Ρενάτε Κίναστ, λέγοντας ότι είναι "υπερήφανη και επίσης λίγο συγκινημένη βλέποντας αυτό που κατάφερε ένα (αντιπυρηνικό) κίνημα που επί χρόνια υφίστατο αρνητικές διακρίσεις, ακόμη και ποινικοποιήσεις". Η ίδια ζήτησε το "όχι" στην πυρηνική ενέργεια να εγγραφεί στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

Η Μπούντεσρατ (η Άνω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου) πρόκειται να εξετάσει τα νομοθετικά κείμενα την επόμενη εβδομάδα, κάτι που αποτελεί απλώς τυπική διαδικασία.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου