Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Στα ''σκουπίδια'' το πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Λαμιέων

Ακυρώνεται στην πράξη το πρόγραμμα της κομποστοποίησης μετά και τις απαντήσεις του Δημάρχου σε σχετική ερώτηση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας.
Ο δήμαρχος θεωρεί μάλιστα τους πολίτες υπεύθυνους για την μη χρησιμοποίηση των τεσσάρων μεγάλων κοντέινερ αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, ενώ όπως τόνισε ο δήμος ''δεν πλήρωσε ευρώ'' αφού οι κομποστοποιητές παραχωρήθηκαν από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Σε άλλες πόλεις ανάλογα προγράμματα προχώρησαν, μετά από ενημέρωση των κατοίκων και προβολή των πλεονεκτημάτων για την διαχείριση των απορριμάτων και την ελαχιστοποίηση των παραγόμενων σκουπιδιών.

Ενημέρωση σχετικά με το ‘’Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης’

Πρόσφατα κατά την εβδομάδα Περιβάλλοντος 2011 έγιναν ανακοινώσεις στα ΜΜΕ για το ‘’πρόγραμμα Οικιακής κομποστοποίησης’’ του Δήμου Λαμιέων, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 με ανάλογες τότε αναφορές.

Για τον σκοπό αυτό παρελήφθησαν 4 μηχανικοί περιστρεφόμενοι μεγάλοι κομποστοποιητές (κοντέινερ) δυναμικότητας 100 οικογενειών ο καθένας.
Οι κομποστοποιητές αυτοί τοποθετήθηκαν στις αρχές του 2010 στα Καλύβια, στην Αμφιθέα, στο Παγκράτι και στη Νέα Μαγνησία (φυτώριο Δήμου) χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν χρησιμοποιηθεί παρόλες τις συνεχείς αιτιάσεις και ερωτήσεις των περιοίκων.

Θέλουμε να μας πληροφορήσετε:

1.Ποιά ήταν η δαπάνη προμήθειας των 4 μεγάλων κομποστοποιητών για τον Δήμο Λαμιέων;
2.Γιατί παρόλες τις εξαγγελίες δεν λειτούργησαν μέχρι τώρα;
3.Ποιες είναι εκείνες οι άμεσες ενέργειές σας ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν οι κομποστοποιητές, με την μέγιστη εκμετάλλευση αποδοχής των απορριμμάτων που δέχονται;

Θεωρούμε πως το ‘’Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης’’ μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ελαχιστοποίηση των οικιακών οργανικών απορριμμάτων, ως ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, αρκεί να υπάρξει ενημέρωση του δημότη καθώς και σωστός προγραμματισμός υλοποίησης του όλου εγχειρήματος και όχι επετειακές αναφορές και πράξεις, οι οποίες ακυρώνουν και απαξιώνουν την ιδέα της κομποστοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου