Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια αξιολόγηση για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, με σκοπό την τήρησης των υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες των Γεωπάρκων, ώστε να ελεγχθεί αν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας λειτουργίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της UNESCO.Τη Λέσβο επισκέπτεται αύριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, με σκοπό την αξιολόγηση του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.

Το Απολιθωμένο Δάσος, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων από το 2000, ενώ από το 2004 έχει ενταχθεί από την UNESCO στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, μέσω του οποίου έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση.
Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί τέσσερα Γεωπάρκα, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη στην Κρήτη, το Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο, καθώς και ο Βίκος-Αώος στην Ήπειρο.

Η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια,με σκοπό την τήρησης των υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες των Γεωπάρκων, ώστε να ελεγχθεί αν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας λειτουργίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της UNESCO. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα Ευρωπαϊκά γεωπάρκα και η διαδικασία αξιολόγησης τελεί υπό την εποπτεία της UNESCO.

Στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις το 2004 και το 2007, το Απολιθωμένο Δάσος συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ευρωπαϊκών γεωπάρκων και αναδείχθηκε κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου