Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια ημέρα κατά της εξάρτησης από τα ναρκωτικά

Η 26η Ιουνίου έχει θεσπιστεί παγκοσμίως ως η μέρα «κατά των ναρκωτικών», ένας σκοπός με τον οποίο ελάχιστοι μπορούν να διαφωνήσουν, αλλά πολλοί παρεξηγούν. Με τη δαιμονοποίηση των «ναρκωτικών», πολύ συχνά δαιμονοποιούνται και οι χρήστες, ενώ τα διαφορετικά είδη ναρκωτικών «τσουβαλιάζονται», αφήνοντας απ’ έξω αρκετές άλλες εξαρτήσεις όπως η τηλεόραση, το διαδίκτυο και ο τζόγος. Παράλληλα, η κλασική -και εν πολλοίς κοντόφθαλμη- υλοποίηση της μάχης κατά των ναρκωτικών, απαιτεί την πλήρη ποινικοποίηση όχι μόνο της διακίνησης, αλλά και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Πρόσφατα, η Παγκόσµια Επιτροπή για την Πολιτική κατά των Ναρκωτικών εξέδωσε πόρισμα, με το οποίο αναγνώρισε ότι ο περιβόητος «πόλεµος εναντίον των ναρκωτικών» δεν αποδίδει, ενώ πρότεινε ευθέως: «Ελευθερώστε τη χρήση της ινδικής κάνναβης και άλλων ελαφρών ναρκωτικών και αντιµετωπίστε µε διαφορετικό τρόπο τον πόλεµο εναντίον των καρτέλ και του οργανωµένου εγκλήµατος».

Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση φέρει και μια ελληνική υπογραφή, αυτή του Γιώργου Παπανδρέου. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου των ναρκωτικών όχι απλά δεν έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά με πρόσχημα την κρίση, η κρατική χρηματοδότηση προς τα προγράμματα απεξάρτησης που λειτουργούν στη χώρα περικόπτεται.

Τη στιγμή που η κρίση εντείνει τα προβλήματα των χρηστών και αναμένεται να αυξήσει τα αιτήματα για θεραπεία, η πολύπλευρη υποστήριξή τους μέσα από προγράμματα ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα, ηθική, κοινωνική και οικονομική.

Η δημοσιονομική πολιτική οδηγεί στη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, ωστόσο το τίμημα μιας κοντόφθαλμης πολιτικής, στόχος της οποίας είναι μόνο η βραχυπρόθεσμη μείωση του κόστους, θα είναι υψηλό, είτε «μεταφραστεί» με κοινωνικούς είτε με οικονομικούς όρους.

http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου