Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Στάση πληρωμών Δήμων προς προμηθευτές

Παύση πληρωμών προς τους προμηθευτές και τους εργολάβους έχουν στην ουσία κηρύξει δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα, καθώς ενώ οδεύουμε στο β΄ εξάμηνο του 2011 ακόμη δεν έχουν καταβληθεί παρά ελάχιστα κονδύλια από τη ΣΑΤΑ, δηλαδή, χρήματα που κατευθύνονται σε επενδυτικές δαπάνες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η σχετική ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας (Ανάπτυξης) και Οικονομικών που προβλέπει κατανομή 600 εκατ. ευρώ για τη ΣΑΤΑ του 2011 υπεγράφη στις 2 Μαίου 2011. Ωστόσο, το ποσό ή μέρος του δεν εκταμιεύθηκε ποτέ καθώς το υπουργείο Οικονομίας που έπρεπε να το καταβάλει δήλωνε αδυναμία!
Το πρόβλημα έχει διογκωθεί, καθώς ούτε το 2010 δόθηκε η τελευταία από τις τέσσερις δόσεις με αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν να πάρουν τέτοιου είδους κονδύλια από την προεκλογική περίοδο, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2010. Αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κάθε είδους προμηθευτές ή εργολάβους στους οποίους όχι μόνο οφείλουν χρήματα από πέρυσι αλλά οι συγκεκριμένοι χρεωστικοί λογαριασμοί συνεχώς φουσκώνουν, καθώς υπάρχουν δαπάνες ανελαστικές.
Παχατουρίδης: Κρυβόμαστε από τους προμηθευτές
Κι αυτό γιατί πρόκειται για χρήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι δήμοι μεταξύ άλλων για επισκευές σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών, έργα οδοποιίας (κατασκευή ή επισκευή δρόμων), αποκαταστάσεις καταστροφών, δημιουργία ή επισκευή κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, παιδικές χαρές), πυροπροστασία (καθαρισμός δασών και περιαστικών χώρων πρασίνου) αλλά και για προμήθειες για τους παιδικούς σταθμούς (τρόφιμα κλπ).
«Για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια που είμαι στην αυτοδιοίκηση δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ αν και τελειώνει το πρώτο εξάμηνο, ενώ δεν πήραμε και την τελευταία δόση του 2010», λέει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης. Και προσθέτει με έμφαση: «Κρυβόμαστε από τους προμηθευτές και τους εργολάβους. Στο τέλος θα πάμε φυλακή. Αν δεν είναι αυτό παύση πληρωμών, τότε τι είναι;»
Υπ. Ανάπτυξης: Τα 600 (εκατ. ευρώ) να γίνουν 400
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τον καθαρισμό των δασών ή των περιαστικών χώρων πρασίνου, καθώς ακόμη οφείλουν χρήματα από πέρυσι. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναγκάστηκε την Παρασκευή πριν ακόμη δημοσιευθεί το Π.Δ. για τη σύσταση του υπουργείου να δώσει στους δήμους 23 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 600 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ. Παράλληλα πολλοί δήμοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να ξεκινήσουν τις επισκευές των σχολικών κτιρίων για το σχολικό έτος 2011-2012 αλλά να μην βρίσκουν διαθέσιμους εργολάβους, καθώς ήδη τους οφείλουν χρήματα από πέρυσι. Όσο για την κατάσταση σε παιδικές χαρές, δρόμους με λακκούβες κλπ, σε πολλές περιπτώσεις έχουν φτάσει στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές και μάλιστα μικρών παιδιών.
Όμως, η «υπόθεση ΣΑΤΑ» δεν σταματά εδώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr ήδη υπάρχουν εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομίας τα 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει η ΚΥΑ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου να μειωθούν σε 400 με 430 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κατά τη γνωστή υπουργική ρήση «δεν θα υπάρχει σάλιο»....
http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου