Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ξοδεύουμε 10% του ΑΕΠ για να πληρώνουμε... δωρεάν υγεία

Μία από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας κατέχει η Ελλάδα! Ενδεικτικό είναι ότι στις ΗΠΑ -με ιδιωτικό σύστημα υγείας- δαπανάται για την υγεία το 18% του ΑΕΠ, όμως μόνο το 11% καλύπτεται από τον ασθενή. Στην Ελλάδα που δαπανάται το 10% του ΑΕΠ, η συμμετοχή του ασθενούς φθάνει το 39% και η υγεία δεν είναι... δωρεάν, αφού τα πρώτα 200-300 ευρώ καλύπτονται από τον ίδιο.
Οι Ελληνες, μάλιστα, όχι μόνο πληρώνουν πολλά -τουλάχιστον 3.000 ευρώ το χρόνο- αλλά συχνά αναγκάζονται να μην κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας. Ένας στους τρεις παραδέχεται ότι ακόμη και όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας δεν μπορεί να προσεγγίσει το ΕΣΥ.
Πάνω από τον ΟΟΣΑ
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο ποσοστό 10% του ΑΕΠ για την υγεία, καταλαμβάνοντας υψηλότερη θέση στην κατάταξη σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (δαπάνη υγείας 9% του ΑΕΠ)! «Ξοδεύουμε πολλά χωρίς τα χρήματα να πιάνουν τόπο. Ο πολίτης δεν έχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «επιστραφούν» τα χρήματα αυτά στους Έλληνες.
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν χθες στη διάρκεια Συνεδρίου για την Υγεία, που διοργάνωσαν οι Financial Times και συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Connecticut, Τρύφων Μπεάζογλου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει το πιο καπιταλιστικό σύστημα υγείας ακόμη και από τις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν 50 εκατ. ανασφάλιστοι. Όπως είπε, η Ελλάδα δαπανά ετησίως 33 δισ. δολάρια το χρόνο στην υγεία, με τους πολίτες να πληρώνουν ακριβά τη? δημόσια υγεία. Έτσι -σημείωσε- ενώ στις ΗΠΑ (2,6 τρισ. οι δαπάνες) μόλις 1 στους 10 πολίτες πληρώνει από την τσέπη του, στην Ελλάδα 4 στους 10 καταβάλλουν ιδιωτικές δαπάνες.
Συγχωνεύσεις
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το 2011 θα επιτευχθεί μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 1,35 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι στο τέλος το χρόνου η μείωση θα είναι μεγαλύτερη τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι στις 15 Ιουλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, από τις οποίες το υπουργείο Υγείας προσδοκά να εξοικονομηθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, ανέφερε ότι η εξοικονόμηση από την εφαρμογή των «μνημονιακών» μέτρων στο ΕΣΥ εκτιμάται στα 888 εκατ. ευρώ και στο φάρμακο 233 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη των νοσοκομείων και 1 δισ. ευρώ από τη δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων.
Σύγκρουση με φαρμακευτικές
Βόμβες κατά φαρμακευτικών εταιρειών εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Α. Λοβέρδος. Οπως είπε, έστειλαν απειλητική επιστολή για να τρομοκρατίσουν τους υπαλλήλους, ενόψει της τιμολόγησης των φαρμάκων. «Εχουν μπλέξει άσχημα. Νόμιζα, έβαλαν μυαλό. Το πάρτι τέλειωσε», είπε. Κάλεσε τους φαρμακοβιομήχανους να αναδιπλωθούν, διαφορετικά «αύριο το πρωί η πόρτα του υπουργείου θα είναι οριστικά κλειστή».
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου