Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Σβήνουν το τσιγάρο λόγω της κρίσης

Η οικονοµική κρίση «κόβει» το τσιγάρο. Οπως διαπιστώνουν οι γιατροί, η εξοικονόµηση χρηµάτων αναφέρεται πλέον πολύ συχνότερα ως κίνητρο που οδηγεί τους καπνιστές στα Ιατρεία ∆ιακοπής Καπνίσµατος.Η ηγεσία του υπουργείου Υγείαςδεσµεύεται από την πλευρά της να πιέσει τα ασφαλιστικά ταµεία ώστε να καλύπτουν και τα φάρµακα που βοηθούν στην απεξαρτητοποίηση από τη νικοτίνη. Η µείωση των καπνιστώνκαταγράφεται και σε πρόσφατες µελέτες, τα συµπεράσµατα των οποίων παρουσιάστηκαν χτες στο υπουργείο Υγείας µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα κατά του Καπνίσµατος. Ειδικότερα και σύµφωνα µε στοιχεία της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας, από το 2006 έως το 2011 καταγράφεται πτώση της εµφάνισης νέων καπνιστών κατά 10,8% αλλά και µείωση κατά 6,3 του αριθµού των ηµερήσιων τσιγάρων. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από τριάµισι χρόνια ο συνολικός αριθµός τσιγάρων ετησίως στη χώρα µας ήταν 3,1 δισεκατοµµύρια, πλέον όµως δεν ξεπερνά τα 2,480 δισ. 

Αυτό που ωστόσο προκαλεί θετική έκπληξη στους επιστήµονεςείναι ότι σε αυτή τη µεταβολή το 15%παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Τα δεδοµένααυτά δείχνουν, όπως υπογράµµισε οπρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για τον Ελεγχο τουΚαπνίσµατος Παναγιώτης Μπεχράκης, ότι οι Ελληνες δεν αντιµετωπίζουν εν µέσω οικονοµικής κρίσης το τσιγάρο ως «παρηγοριά». Αντίθετα, οι πολίτες κόβουν το τσιγάρο για την ατοµική και οικογενειακή τους υγεία αλλά και για οικονοµικούς λόγους.

Ωστόσο, την ανησυχία του εξέφρασε ο κ. Μπεχράκης σε ό,τι αφορά την εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου,δείχνοντας τον ελεγκτικό µηχανισµό ως τον «αδύναµο κρίκο». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος έκανε έκκληση στους περιφερειάρχες και τους δηµάρχους να κινητοποιήσουν τις υπηρεσίες ελέγχου. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουµε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το αντικαπνιστικό στοίχηµα µπορεί να κερδιστεί. Σηµειώνεται ότι από τις 168 ∆ηµοτικές Αστυνοµίες πραγµατοποιούν ελέγχους µόνο οι 106 και από τις 55 περιφερειακές ενότητες κόβουν κλήσεις οι 36.

Ισχυρό όµως µήνυµα έστειλε ο κ. Μπεχράκης και για το παθητικό κάπνισµα, χαρακτηρίζοντάς το ως «την πιο διαδεδοµένη µορφή άσκησης βίας» στην καθηµερινότητα των πολιτών.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και οι υφυπουργοί Υγείας Μιχάλης Τιµοσίδης και Χρήστος Αηδόνης, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της κάλυψης των φαρµάκων γιατη διακοπή του καπνίσµατος απότα ασφαλιστικά ταµεία, σύµφωνα άλλωστε και µε την οµόφωνη γνωµοδοτική εισήγηση του Κεντρικού Συµβουλίου Υγείας.
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου