Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Καταρρέει το κράτος πρόνοιας

Από την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών που επιτάσσει το μνημόνιο περιστέλλονται κατά κύριο λόγο οι παροχές του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, οι έτσι κι αλλιώς ελλιπείς, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της κατάργησης του αφορολόγητου από το 2012.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αυστηρές θα είναι περικοπές που προβλέπονται στα Κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, από το κύμα συγχωνεύσεων σχολείων δε θα γλιτώσουν ούτε τα σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ σε αδιέξοδο βρίσκονται και αρκετά ιδρύματα με ειδίκευση στα ΑΜΕΑ, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, χωρίς να μπορούν να καλυφθούν πλέον οι λειτουργικές ανάγκες.

Επιπλέον με την αλλαγή του προγράμματος χρηματοδότησης Βοήθεια για στο Σπίτι, για να ενταχθεί κάποιος σε αυτό θα πρέπει να έχει έναν άνεργο στο άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον. Με συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο απειλούνται τρία νοσοκομεία στα Πατήσια, τα οποία εξυπηρετούν τους κατοίκους σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα κατά 700 εκ. ευρώ θα μειωθεί συνολικά η φαρμακευτική δαπάνη. Αντίστοιχα, περικοπές θα πραγματοποιηθούν στη χορήγηση του ΕΚΑΣ, στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα.

Την ίδια ώρα που το κράτος πρόνοιας καταρρέει, δημοσίευμα της Καθημερινής σημειώνει ότι τα χρήματα που διαθέτουν τα δημόσια ταμεία επαρκούν ως τις 18 Ιουλίου, σε περίπτωση που δεν εκταμιευτεί η 5η δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η τρόικα θέτει ως όρο μια αποκρατικοποίηση μέσα στον επόμενο μήνα. Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του αφορολογήτου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων χωρίς κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου