Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Δεν είναι η αναπηρία που με εμποδίζει αλλά η κοινωνία

80 εκατομμύρια Πολίτες της Ένωσης, 16% του πληθυσμού, πάσχουν από κάποιο είδος αναπηρίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες, όπως εκπαίδευση και περίθαλψη, μαζί με τα προβλήματα κινητικότητας σημαίνουν ότι οι ευκαιρίες τους στη ζωή είναι αντιστοίχως μικρότερες. Ορισμένοι ωστόσο τα καταφέρνουν και ο Ádám Kósa, παρά την ολική κώφωση από την οποία πάσχει έγινε δικηγόρος στην Ουγγαρία και, σήμερα, ευρωβουλευτής.
Ο Ádám Kósa υπογράφει την έκθεση της επιτροπής Απασχόλησης για τη στρατηγική για τις αναπηρίες 2010-2020 που έχει παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λίγο πριν από τη συζήτηση στην επιτροπή σήμερα Τετάρτη 25 Μαΐου, ο κ. Kósa δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Το μήνυμά του; Ισότητα, όπως μας είπε στη νοηματική γλώσσα…

Ποιούς αφορά η έκθεση;
Η έκθεσή μου αφορά τα 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία που ζουν σήμερα στην ΕΕ. Είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η πρόσβαση στις βασικότερες υπηρεσίες, την παιδεία, την απασχόληση, την περίθαλψη… Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα για την ίδια την κοινωνία.

Για να είμαστε απολύτως ρεαλιστές, μπορεί να γίνει κάτι;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη δεκαετία στρατηγική της και η δική μου έκθεση παίρνει την πρόταση σαν αφετηρία, προσθέτοντας σχόλια και ιδέες. Τρία παραδείγματα:

Πρώτα απ' όλα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα άτομα με αναπηρία υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι υπό το πρίσμα κάποιου οίκτου. Η νοοτροπία είναι το βασικότερο και επ' αυτού υπάρχουν ήδη ορισμένα εργαλεία όπως η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή ο χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Δεύτερη είναι η πρόσβαση. Γιατί αποτελεί η πρόσβαση πρόβλημα για τα άτομα με αναπηρία; Εγώ για παράδειγμα δεν ακούω. Αλλά τα εμπόδια μου τα δημιουργεί η Κοινωνία. Εγώ ο ίδιος δεν νιώθω ανάπηρος. Δεν είμαι εγώ ή εσύ ο ανάπηρος. Η κοινωνία και οι δομές της είναι που μας εμποδίζουν. Αν οι υπηρεσίες ήταν προσβάσιμες τότε θα είχαμε κι εμείς πρόσβαση σε αυτές.

Τρίτη είναι η απασχόληση. Αν οι εργοδότες προσπαθούσαν πραγματικά να δώσουν δουλειά στους αναπήρους τότε ο χώρος εργασίας θα ήταν πραγματικά χώρος ισότητας για όλους και αυτό είναι κάτι που πραγματικά ζητώ στην έκθεση. Είναι κάτι που αφορά τον καθ' ένα μας.




Τι θα θέλατε να πετύχει η ΕΕ στη δεκαετία που διανύουμε;
Το σημαντικότερο είναι να βελτιωθούν οι δείκτες απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία. Στη δυτική Ευρώπη περίπου το 40% των ατόμων με αναπηρία έχουν δουλειά ενώ στην Ανατολική το πολύ 10% με 15%... Το 40% είναι ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό αλλά το 10%-15% είναι τραγωδία και θέλω να το δω να βελτιώνεται σημαντικά. Άλλωστε είναι κεντρικό σημείο της στρατηγικής ΕΕ-2020 της Ένωσης να φθάσει το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στο 75%. Χωρίς τα άτομα με αναπηρία αυτό απλώς είναι αδύνατο να συμβεί.

Σε ποιόν μπορεί να στραφεί ο ανάπηρος για να μιλήσει για τα προβλήματά του, τις ανάγκες του;
Προτείνω, στην έκθεση, τη δημιουργία ειδικής επιτροπής για τα άτομα με αναπηρία που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μιλάμε μεγάλο πληθυσμό, για 80 εκατομμύρια ανθρώπους. Η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τα προβλήματά τους είναι απολύτως ρεαλιστική πρόταση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σήμερα άτυπη διακομματική ομάδα για τις αναπηρίες και την επιτροπή αναφορών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ειδική μονάδα για τις αναπηρίες και φυσικά υπάρχουν ειδικές οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο. Είναι όμως εύκολο να χαθείς σε έναν τέτοιο κυκεώνα.

Είστε πρόεδρος της διακομματικής ομάδας για τις αναπηρίες. Ποιος είναι ο στόχος της και τι έχει πετύχει;
Είναι η παλαιότερη διακομματική ομάδα του ΕΚ, με ιστορία τουλάχιστον 30 ετών, αλλά και η μεγαλύτερη με περισσότερα από 100 μέλη. Βασικός στόχος είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ευρωβουλευτών αλλά έχουμε επίσης συναντηθεί με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συζητήσουμε ζητήματα νομοθεσίας. Μας στηρίζει δε ιδιαίτερα σε πρακτικό επίπεδο το Φόρουμ για τις Αναπηρίες, ο μεγαλύτερος ΜΚΟ για το θέμα αυτό.

Έχουμε πετύχει την πλήρη εκπροσώπησή μας στα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Το Συμβούλιο και η Επιτροπή πάντα συμμετέχουν σε αυτές τις συναντήσεις και αυτό είναι σημαντικό. Είναι επίσης σημαντικό ότι έχουμε θέσει το θέμα δημόσια σε επίπεδο ΕΕ αλλά και ότι έχουμε ευαισθητοποιήσει περισσότερους ευρωβουλευτές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Αναφ. : 20110520STO19900
http://www.europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου