Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πιο ασθενική από την προηγούμενη η νέα, «ηλεκτρονική» γενιά

Πιο ασθενικά, αδύναμα και με μικρότερη ικανότητα να εκτελούν γυμναστικές ασκήσεις γίνονται σταδιακά τα σημερινά παιδιά σε σχέση με παλιότερες γενιές σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα. Η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο που αντικαταστάθηκαν από παιχνίδια στον υπολογιστή φαίνεται να είναι οι κύριες αιτίες αυτής της αλλαγής.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκάβιν Σάντερκοκ του Πανεπιστημίου του Έσεξ δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό «Acta Paediatrica. Η μελέτη σύγκρινε 315 αγόρια ηλικίας 10 χρονών το 2008 με 309 παιδιά της ίδιας ηλικίας πριν μια δεκαετία, το 1998. Η μελέτη έδειξε ότι παρόλο που τα σημερινά παιδιά έχουν το ίδιο σωματικό βάρος με τα παιδιά της προηγούμενης γενιάς δηλαδή χάνουν σε μυς και κερδίζουν σε πάχος.

Συγκεκριμένα, 1 μόνο στα 20 παιδιά δεν μπορούσε να κρεμαστεί από μια «μπάρα» το 1998 (5%), το 2008 ο αριθμός των παιδιών που δεν μπορούσαν να κρατήσουν το βάρος τους κάτω από την «μπάρα» είχε διπλασιαστεί. Επιπλέον ένα στα δέκα παιδιά αρνήθηκε ακόμα και να δοκιμάσει να κρεμαστεί από την «μπάρα», ανεβάζοντας έτσι σε 20% τον συνολικό αριθμό όσων παιδιών δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με την άσκηση. Τα αποτελέσματα της μελέτης σόκαραν τους επιστήμονες.

Αιτία κατά τους ερευνητές είναι η σύγχρονη καθιστική ζωή και ειδικότερα το γεγονός ότι τα βίντεο-παιγνίδια, οι υπολογιστές και τα κινητά έχουν αντικαταστήσει τις υπαίθριες και φυσικές δραστηριότητες. Το ότι τα παιδιά γίνονται ολοένα και λιγότερο ικανά στις φυσικές και σωματικές δραστηριότητες έχουν αποδείξει κι προηγούμενες έρευνες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι θα πρέπει τα σχολεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες να προωθήσουν το μάθημα τις γυμναστικής και γενικότερα τις αθλητικές και υπαίθριες δραστηριότητες.
http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου