Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Με προπομπό την πάταξη της ατιμωρησίας αλλάζουν τα πάντα σε δημόσιο, ΔΕΚΟ

Έρχεται «τσουνάμι» αλλαγών στο ευρύτερο Δημόσιο, με τις ΔΕΚΟ να εντάσσονται και αυτές σε νέο ενιαίο μισθολόγιο, με τους δημοτικούς υπαλλήλους να υποχρεούνται να μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου και κυρίως, με τις αλλαγές για τερματισμό του καθεστώτος ατιμωρησίας, που θα φτάσει στα όρια ακόμη και της δημόσιας διαπόμπευσης, σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων.

Με δεδομένα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat και την απαίτηση της τρόϊκας για μείωση των ελλειμμάτων στο δημόσιο και ειδικά στις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση φαίνεται ότι ξεκινά από τους τομείς όπου θα τύχει υψηλή συσπείρωση θετικών αντιδράσεων από τους πολίτες (όπως η πάταξη του φαινομένου ατιμωρησίας στο Δημόσιο), για να περάσει νέες σκληρές αλλαγές στα μισθολογικά αλλά και στα κεκτημένα υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ.

Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να αντιμετωπίσει κατ΄ αρχήν τα νομικά ζητήματα προκειμένου να ανακοινώσει μέτρα για την πάταξη της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς, επικαλούμενος μάλιστα τους «έντιμους δημόσιους υπαλλήλους».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών είναι να δημοσιοποιείται και το όνομα του δημόσιου υπαλλήλου ο οποίος καταδικάζεται τελεσίδικα για σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα, όπως η δωροδοκία, ο χρηματισμός και η υπεξαίρεση.

Το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους αναμένεται να προβλέπει αυστηρές ποινές, χρηματικά πρόστιμα, ακόμη και άμεση απομάκρυνση από το Δημόσιο, ενώ στα πειθαρχικά συμβούλια δεν θα συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς κρίθηκε ότι η «συναδελφική αλληλεγγύη» υπερέβαινε κατά πολύ του νόμου, ως προς τις μέχρι τώρα αποφάσεις και οι αποφάσεις τους θα πρέπει να εκδίδονται σε πολύ μικρότερους χρόνους. Επίσης, προβλέπεται η αύξηση του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό είναι το «κερασάκι» στην τούρτα για το νέο ξεκαθάρισμα εργασιακών δικαιωμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση προωθεί την καθιέρωση ενιαίας μισθολογικής πολιτικής στα πρότυπα του ενιαίου μισθολογίου που θα εφαρμόσει στο στενό δημόσιο τομέα, προκειμένου να μειώσει υπερωρίες, αργίες και λειτουργικά έξοδα. Στις ΔΕΚΟ, μετά τις αποκαλύψεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για παράνομες εκταμιεύσεις εκ μέρους συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ και για τις υπέρογκες συνδικαλιστικές αποζημιώσεις, είναι η πιο δύσκολη στιγμή για να υπάρξουν αντιστάσεις ικανές να κάμψουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για γενναίες περικοπές στο σύνολο των επιδομάτων, γεγονός που θα φέρει μεγάλες ανατροπές.

Στο στενό δημόσιο τομέα, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο ο δημόσιος υπάλληλος να μην ανήκει στους δήμους ή σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά να είναι «κρατικός υπάλληλος», υποχρεωμένος να πηγαίνει όπου τον χρειάζεται η υπηρεσία. Στην κατεύθυνση αυτή, προβλέπεται η απελευθέρωση των μετατάξεων και από δήμους προς άλλες δημόσιες υπηρεσίες µε στόχο τον εξορθολογισμό της κατανομής του προσωπικού για την κάλυψη κενών θέσεων σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Το πιθανότερο σενάριο είναι σε πρώτο στάδιο οι υπάλληλοι θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εθελούσια μετάταξη και εάν οι θέσεις δεν καλυφθούν τότε να γίνεται υποχρεωτική η μετακίνηση από τον δήμο στο δημόσιο, ή σε άλλο δήμο.

Επίσης, με το νέο θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να επιτραπούν οι οικειοθελείς αμοιβαίες μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, σε όλο το δημόσιο. Επίσης, ευνοϊκή για οικογένειες στις οποίες και οι δύο σύζυγοι υπηρετούν στο Δημόσιο, είναι και η πρόβλεψη να ισχύσει για όλους τους φορείς το καθεστώς συνυπηρέτησης. Στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι το καθεστώς αυτό να επεκταθεί για όλες τις οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων µε στόχο να συνυπηρετούν στην ίδια πόλη ή τουλάχιστον στον ίδιο νομό και εφόσον δεν δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα στις υπηρεσίες από τις οποίες θα μετακινηθούν.

eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου