Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η ελληνική διατροφή στο προσκήνιο

Εθνική Επιτροπή προτείνει σειρά δράσεων για την προώθησή της

Ναι το ελαιόλαδο, το κρασί, το αρνάκι, αποτελούν βασικά συστατικά της ελληνικής διατροφής. Ομως, αν τα καταναλώνουμε καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες αγνοώντας ότι πρέπει να τα συνδυάζουμε με μεγάλες ποσότητες λαχανικών, οι δυσάρεστες συνέπειες θα φανούν άμεσα στη ζυγαριά και δυστυχώς στην υγεία μας.

Η κρητική διατροφή, πρότυπο για όλο τον πλανήτη, έχει εγκαταλειφθεί ή έστω παρανοηθεί από τους πρώτους διδάξαντες.
Αυτό φανερώνουν τα στοιχεία που ανεβάζουν τους κατοίκους του νησιού και ολόκληρης της Ελλάδας στις πρώτες θέσεις στον πίνακα της παχυσαρκίας, αλλά και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Είναι σημαντικό λοιπόν να προσδιορίσουμε τι ακριβώς είναι η ελληνική διατροφή και στη συνέχεια να την εντάξουμε και πάλι στις καθημερινές συνήθειες, προκειμένου να προφυλάξουμε την υγεία μας, αλλά και να βοηθήσουμε την οικονομία μας μέσω των ελληνικών προϊόντων.

Η «αποκατάσταση» όχι του ονόματος, αλλά του περιεχομένου της ελληνικής διατροφής είναι ο βασικός στόχος της ομώνυμης Εθνικής Επιτροπής υπό την προεδρεία της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθηνάς Λινού, όπου εκπροσωπούνται τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό στα πρώτα «γενέθλια» από τη σύστασή της πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Επιτροπής με εκπροσώπους των περιφερειών της χώρας μας ώστε να διαμορφωθεί ένα «κίνημα ελληνικής διατροφής».

Ελληνική είναι και η διατροφή της Ηπείρου που περιλαμβάνει ζωικό λίπος. Είχε όμως και τραχανά από ακατέργαστο σιτάρι και χόρτα, τονίζει η κ. Αθηνά Λινού, αναφερόμενη σε σχετική ομιλία για τη σημασία του ελληνικού διατροφικού πολιτισμού του τέως υπουργού Τουρισμού, κ. Νίκου Σκουλά, στη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης. Αντίθετα το σύνηθες και ιδιαίτερα αγαπητό μοντέλο «κρέας με πατάτες» δεν εντάσσεται καθόλου στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή. «Επίσης ελληνική διατροφή δεν είναι μόνο τι τρώμε αλλά και πώς το τρώμε. Οι Ελληνες συνηθίζουν -ή τουλάχιστον συνήθιζαν- να στήνουν γιορτές για κάθε εποχή για κάθε προϊόν, μεγάλα τραπέζια όπου τρως πολύ, αλλά αργά, με διαλείμματα, για να μιλήσεις και να χορέψεις. Και όλα αυτά σημαίνουν επικοινωνία και καλή ψυχολογία» συμπληρώνει.

Οι προτάσεις της επιτροπής για την προώθηση της ελληνικής διατροφής περιλαμβάνουν σειρά δράσεων. Αξιοποίηση των ΜΜΕ για την προβολή της ελληνικής διατροφής και των εποχικών φρούτων και λαχανικών, θέσπιση ελληνικής Εβδομάδας Διατροφής, δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, δημιουργία σήματος Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και άλλα. Ωστόσο, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι προφανώς η αλλαγή της νομοθεσίας προς μια περισσότερο υγιεινή προσέγγιση.

Η κ. Λινού αναφέρεται ιδιαίτερα στο ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας. Η Ελλάδα έχει θλιβερή πρωτιά με 180.000 παχύσαρκα και 600.000 υπέρβαρα παιδιά. Η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των σχολικών κυλικείων είναι ένα βήμα.

Ισως όμως το πιο δύσκολο εγχείρημα της επιτροπής θα είναι να πείσει ότι πρέπει να μειωθούν ή και να απαγορευτούν οι διαφημίσεις τροφίμων που δεν προάγουν την υγεία κατά τη διάρκεια της παιδικής ζώνης... Γιατί βέβαια δεν έχει νόημα να νουθετείς τα παιδιά να τρώνε σωστά, από τη μια, και να προωθείς ανθυγιεινές «λιχουδιές», από την άλλη

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου