Κυριακή 24 Απριλίου 2011

«Το αρνί της Σαρακοστής κάνει τη ζημιά, όχι το πασχαλινό...»

«Δεν είναι το πασχαλινό αρνί που βλάπτει. Το αρνί της Σαρακοστής κάνει τη ζημιά» …

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας με τον γνωστό γλαφυρό του τρόπο μάς συμβουλεύει πώς να προφυλαχθούμε από τις συνέπειες των γαστρονομικών ακροτήτων του πασχαλινού τραπεζιού. «Ακούμε ότι τις εορταστικές ημέρες αυξάνονται κατά 20% και πλέον οι έκτακτες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η εγκράτεια της Σαρακοστής καταλήγει συχνά σε ασυδοσία, με όλα τα πλούσια εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού που επιβαρύνουν την υγεία με προβλήματα από το πεπτικό και την καρδιακή λειτουργία. Η αίσθηση του μέτρου χρειάζεται περισσότερο γι’ αυτούς που έχουν ιδιαίτερο λόγο να προσέχουν. Είναι οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι συχνά έχουν πλήρη αρρυθμία ή μαρμαρυγή των κόλπων όπως λέγεται στην ιατρική, αλλά και όσοι έχουν περάσει έμφραγμα ή πάσχουν από υπέρταση».

– Τις ημέρες του Πάσχα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί γιατί απουσιάζουν και πολλοί γιατροί…

– Υπάρχει πάντα ο «οικογενειακός γιατρός», ο σύζυγος ας πούμε που παρακολουθεί τη γυναίκα του, η οποία πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και πλήρη αρρυθμία. Της μετράει κάπου -κάπου τους σφυγμούς, κάθε 2 - 3 ημέρες. Εάν διαπιστώσει ότι οι σφυγμοί είναι αυξημένοι 75 - 80 ή περισσότερο, δίνει λίγο περισσότερο φάρμακο, δακτυλίτιδα ή Β αναστολέα για να πέσουν και πάλι στους 60 - 70. Αντιστρόφως ελαττώνει το φάρμακο όταν οι σφυγμοί είναι κάτω από 50. Προσέχει όμως και το βάρος της, επειδή εάν πάρει 2 - 3 κιλά άνευ λόγου σε 2 - 3 ημέρες, τότε φοβάται την επέλευση δύσπνοιας ή και πνευμονικού οιδήματος και αυξάνει τη δόση του διουρητικού. Επειτα, όταν το βράδυ της Ανάστασης η κυρά του τσουγκρίζει το αυγό και πιάνει με τη χούφτα το αλάτι, ακούει τη φωνή του: «Δεν κάνει το αλάτι, θα ξημερωθούμε με δύσπνοια».

– Ο «οικογενειακός γιατρός» δεν έχει προβλήματα υγείας;

– Βέβαια, και εκείνος έχει την πιεσούλα του και τη χοληστερίνη ανεβασμένη. Μερικές φορές τέτοιες μέρες η πίεσή του μπορεί να φτάσει αιφνίδια στο 18 ή το 20 και είναι προετοιμασμένος για την αντιμετώπισή της. Παίρνει εκτάκτως ένα χάπι που του έχει δώσει ο γιατρός του και η πίεση υποχωρεί. Οσο για τη χοληστερίνη, είναι αποφασισμένος να προσέχει το φαγητό του. Πιστεύει ακράδαντα ότι το πασχαλινό αρνί και το τυρί με τα κορεσμένα δεν βλάπτουν. Είναι το «αρνί της Σαρακοστής» που κάνει τη ζημιά και γι’ αυτό προσέχει πάντα στη ζωή του. Αλλά και το πασχαλινό του φαγητό δεν είναι ογκώδες. Με τις σαλάτες από φρέσκα λαχανικά, άφθονο λεμόνι και μυρωδάτο ξίδι κάνει κυκλωτική κίνηση στον οβελία και προλαμβάνει τις οξειδώσεις που προκαλεί η LDL κακή χοληστερίνη. Διότι εννοεί να μη χάσει την πασχαλινή γεύση και πανδαισία που συνηθίζει να συνοδεύει, όπως κάθε γεύμα, και με ένα ποτηράκι κρασί, ώστε το βράδυ να ξαπλώσει και να κοιμηθεί καλά, με ευχάριστες σκέψεις αντί να γογγύζει από βαρυστομαχιά».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου