Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών 2011

Δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών 2011
Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών (18 Απριλίου 2011) και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 χρόνων λειτουργίας του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς – ΣΑΚ και της σημαντικής συμβολής του στην προσπάθεια διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού παρουσίασε την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011:

• 2 Βραβευθέντα έργα από την Europa Nostra, που αφορούν στον ελληνικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή. H Εuropa Nostra αντιπροσωπεύει περίπου 250 ΜΚΟ, 150 συνδεδεμένους οργανισμούς και 1500 μέλη - ιδιώτες από περισσότερες από 50 χώρες της Ευρώπης, και έχει ως στόχο την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπίων της Ευρώπης.
α) Αναστήλωση αρχαίας Μεσσήνης. Για τη σημασία του έργου της αρχαίας Μεσσήνης μίλησε ο καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης.
β) Αναστήλωση της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Κορυτσάς Αλβανίας. Το έργο παρουσίασε εκ μέρους του Ιδρύματος «Εγνατία Ήπειρος» που το χρηματοδότησε, η κα Άννα Ασημακοπούλου.

• Σειρά σημαντικών έργων του ΣΑΚ:
1. Αρχαίος Πύργος Κέας. Η ΕΛΛΕΤ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη διάσωση του Πύργου, με την εξασφάλιση, μέσω δωρεών, των απαιτούμενων πόρων για την τοποθέτηση προστατευτικού ικριώματος. Επίκειται εντός των προσεχών ημερών η υπογραφή της τελικής συμβάσεως χορηγίας ανάμεσα στην ΕΛΛΕΤ και την αρμόδια υπηρεσία Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. του ΥΠΠΟΤ. Εκφράσθηκε η ελπίδα να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση από πλευράς του ΥΠΠΟΤ, δεδομένου ότι ο πύργος απειλείται από κατάρρευση. Τη δράση παρουσίασε ο Ιδρυτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και Αντιπρόεδρος Europa Nostra κ. Κώστας Καρράς.
2. Ανάδειξη κτήματος Τατοΐου. Ο νέος Πρόεδρος του ΣΑΚ, ιστορικός κ. Κώστας Σταματόπουλος, μίλησε για τη μακρόχρονη δράση και τις πρωτοβουλίες της ΕΛΛΕΤ για την διάσωση και ανάδειξη του τέως βασιλικού κτήματος, για τα σημερινά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και για την εγρήγορση στην οποία βρίσκονται τα στελέχη του ΣΑΚ εν όψει της προκήρυξης διαγωνισμού από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.
3. Προσπάθεια διάσωσης αρχοντικών Κάμπου Χίου. Ο αρχιτέκτων κ. Μανώλης Βουρνούς, Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Χίου, μίλησε για τη σημασία της πρωτοβουλίας διάσωσης των αρχοντικών της ιδιοκτησίας του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, τα οποία καταρρέουν.
4. Πρόγραμμα Μνημεία Υπό Απειλή. Δημιουργία διαδραστικού ιστοτόπου σχετικά με μνημεία που κινδυνεύουν από ανθρωπογενείς και φυσικούς παράγοντες στον ελληνικό χώρο. Το πρόγραμμα, που παρουσιάσθηκε από τον αρχαιολόγο κ. Στέλιο Λεκάκη, θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διάσωση των μνημείων στην Ελλάδα και συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Α.Γ. Λεβέντης» και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
5. Πρόγραμμα «Διαδρομές Νερού» στην Αμοργό. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων είναι αφιερωμένη στο νερό. Η κα. Γεωργία Κίκου, Υπεύθυνη Προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο» παρουσίασε το πρόγραμμα «Διαδρομές Νερού» για την αποκατάσταση είκοσι μνημείων σχετικών με την ύδρευση στην Αμοργό.

Στα 15 χρόνια λειτουργίας του, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού έχει πραγματοποιήσει σημαντικό έργο για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στη χώρα μας, σε 3 βασικούς άξονες: α/ καταγραφή και αποκατάσταση σημαντικών μνημείων, β/ ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση του κοινού, γ/ προώθηση συνεργειών και βιώσιμων λύσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: κ. Κ. Κουτσαδέλης - κ. Κ. Στεμπίλη, Τηλ. 210-32 25 245 (εσ. 3 και 2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου