Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Οφέλη από την εφαρμογή πρακτικών κοινωνικής ευθύνης σε εταιρίες

Η εφαρμογή πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) από τις επιχειρήσεις αποφέρει οφέλη τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζομένους τους, αλλά και στο περιβάλλον και στην ευρύτερη στην κοινωνία και συμβάλλει στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και στην κοινωνική συνοχή.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα είκοσι επιλεγμένων επιχειρήσεων όλων των κλάδων της Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση με θέμα «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στις ΜΜΕ της Κεντρικής Μακεδονίας: Ανταλλαγή Εμπειριών και Τεχνογνωσίας - Μελέτες Περίπτωσης».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μεσογειακός Χώρος 2007-2013 (PROGRAMME MED) και του έργου «RIMED - Υπεύθυνες Επιχειρήσεις της Μεσογείου», από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρίας «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.», που εκπόνησε τη σχετική έρευνα ως τεχνικός σύμβουλος του έργου, Ελένη Φελέκη, από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας ήταν ότι «οι δράσεις ΕΚΕ υιοθετούνται πιο συχνά από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, λόγω μεγέθους και έκτασης των δραστηριοτήτων τους» και αυτές «επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα εσωτερικής οργάνωσης της λειτουργίας τους» και «ως προς τους εργαζόμενους, σε πρόσθετες παροχές και προγράμματα κατάρτισης». Επίσης, από την ιεράρχηση των τομέων εφαρμογής πρακτικών ΕΚΕ προκύπτει ότι σημαντικότεροι τομείς είναι ο τομέας του ανθρώπινου δυναμικού και ο τομέας της αγοράς (πελάτες, προμηθευτές).

Ως σημαντικότερα οφέλη από δράσεις ΕΚΕ χαρακτηρίζονται «η ικανοποίηση των υπαλλήλων, η βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας, η αύξηση της παραγωγικότητας και η βελτίωση της φήμης στην τοπική κοινότητα».

Επίσης, παρουσιάσθηκαν δύο δοκιμασμένα παραδείγματα εφαρμογής των αρχών της ΕΚΕ, ως «μελέτες περίπτωσης» από δύο βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία, από την Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ - εργοστάσιο Θεσσαλονίκης και από την Coca Cola - 3EAE - εργοστάσιο Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Πέντζος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο διευθυντής του ΣΕΠΒΕ, Σπύρος Ιγνατιάδης, και ο διευθυντής του «Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ», Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν υιοθετούν πρακτικές και συμμετέχουν σε δίκτυα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «όχι για λόγους επικοινωνιακούς ή εμπορικούς», αλλά ως τον καλύτερο τρόπο για τη δημιουργία μιας υγιούς «κοινωνικής» επιχειρηματικότητας, που «συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή».

Το έργο RIMED είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Μεσογειακός Χώρος 2007-2013 (MED) και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από εθνικούς πόρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2011.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου