Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η πυρηνική ενέργεια φεύγει, το πράσινο "κύμα" έρχεται;

Μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια ξεπηδά μέσα από τα συντρίμμια του αντιδραστήρα της Fukushima. Η πυρηνική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την ιαπωνική τραγωδία οδηγεί σε επανεξέταση των σχεδίων για την ανάπτυξη νέων αντιδραστήρων, οδηγώντας σε πρόωρο τέλος την περίφημη πυρηνική αναγέννηση. Αναλυτές εκτιμούν πως ένα σημαντικό κομμάτι από τα 68 χιλιάδες MW νέων πυρηνικών που είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια θα πέσει «θύμα» των εκρήξεων στους ιαπωνικούς αντιδραστήρες, ανοίγοντας τον δρόμο στην πράσινη ενέργεια.

Τα σχέδια για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών μονάδων σε Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια επισήμως δεν έχουν ακυρωθεί, ωστόσο η εμπειρία του τελευταίου δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ δείχνει ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να συνέλθει η πυρηνική βιομηχανία και αφού προηγουμένως τεθούν νέα στάνταρντ ασφάλειας που θα αυξήσουν δραματικά τα επενδυτικά κόστη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη βαλκανική γειτονιά δημιουργείται έλλειμμα ισχύος άνω των 10 χιλιάδων MW, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές ενέργειας, που θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή θα είναι μονάδες βάσης με ανανεώσιμο καύσιμο και μηδενική εκπομπή ρύπων. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δυνητικά μπορούν να εντοπιστούν μόνο στις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Υπεράκτια αιολικά πάρκα, ηλιοθερμικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, υβριδικές τεχνολογίες ΑΠΕ και γεωθερμία συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας της Fukushima και δημιουργούν ένα τεράστιο δυναμικό για την Ελλάδα, ώστε να ηγηθεί της πράσινης επανάστασης στη βαλκανική γειτονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της περιοχής με ισχυρό δυναμικό μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών, από εταιρείες όπως η Solar Cells, η Silcio και η ExelGroup. H προοπτική κατασκευής νέας μονάδας και ερευνητικού κέντρου στην Κοζάνη από τη ΔΕΗ με διεθνή εταίρο μετατρέπει τη χώρα μας σε εν δυνάμει ηγέτη της ευρύτερης περιοχής στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Με βάση το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προβλέπεται η ανάπτυξη 9.500 MW πράσινων μονάδων εντός των συνόρων, που ισοδυναμούν με επενδύσεις που μόνο για φέτος ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου το δυνητικό δυναμικό ΑΠΕ αντιπροσωπεύει ισχύ 26,1 GW, ενώ ήδη στην ευρύτερη περιοχή έχουν προγραμματιστεί έργα ισχύος 10,3 GW με συνολικό ύψος επενδύσεων στα 20 δισ. ευρώ.

Πιθανή αναβάθμιση προς τα πάνω των JL Χ. στόχων ανεβάζει το επενδυτικό δυναμικό στα 120 -140 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΤΕΠ. Σχέδια που, εφόσον υλοποιηθούν, δημιουργούν «τσουνάμι ανάπτυξης» της πράσινης ενέργειας, δημιουργώντας νέα δυναμική για τις παραδοσιακές δυνάμεις της ελληνικής αγοράς, όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η EdF EN, η Τέρνα Ενεργειακή, η RF Energy, η Protergia, αλλά και οι νέοι παίκτες των φωτοβολταϊκών, όπως η Βιο-σάρ, η Martifer, η Positive Energy και άλλοι. Όμως και οι μεγάλοι διεθνείς κατασκευαστές ανεμογεννητριών, όπως η Vestas, πιθανόν να επανεξετάσουν σχέδια ανάπτυξης ή επέκτασης μονάδων παραγωγής ανεμογεννητριών.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 19ης Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου