Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο Γ. Ραγκούσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων

«Για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η άμεση δημοπράτηση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, που θα καλύπτουν σχεδόν το 65% των παραγόμενων απορριμμάτων, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι το 2014 η ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή να μην ξεπερνάει το 1/4 αυτών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός επισημαίνει, επίσης, πως το έργο της ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέπεται να γίνει στη θέση Ομβριόκαστρο της Κερατέας, περιλαμβάνει μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών δυναμικότητας καθώς και Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων, μαζί με μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Αντίστοιχα έργα προβλέπονται και στο Γραμματικό, ενώ μία ακόμα μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού προβλέπεται να κατασκευαστεί και στη Φυλή.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος των τεχνολογιών που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, έργο το οποίο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πανάκριβο», ο υπουργός δήλωσε πως «κάθε δοκιμασμένη και εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία πλην της καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων θα έχει όλο το περιθώριο να ανταγωνιστεί έναντι άλλων και σε κάθε περίπτωση, κοστολόγια όπως αυτά των 180 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων (όπως είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας) δεν υπάρχουν σε καμία από τις μελέτες προετοιμασίας των έργων».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου