Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Υπό διωγμόν η πληροφόρηση για τον Δημότη στον Δήμο Μακρακώμης

Διαβάστε τον απαράδεκτο κανονισμό διεξαγωγής των συνεδριάσεων που συμφώνησε και ψήφισε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Καλλικράτειου Δήμου Μακρακώμης (ευτυχώς όχι όλοι) κυρίως αναφορικά με την δημοσιότητα των συνεδριάσεων του.

« Στους δημοσιογράφους που διαθέτουν και επιδεικνύουν στο προεδρείο ταυτότητα ΕΣΗΕΑ ή ΕΣΗΕΤ και γενικά στα κρατικά και τα αναγνωρισμένα τοπικά ΜΜΕ παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται προς τούτο η ραδιοφωνική ή τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δ.Σ. από αυτά, εάν τούτο ζητηθεί πρό ημερήσιας διάταξης με έγγραφο προς το προεδρείο, μετά την λήψη σχετικής απόφασης από το Δ.Σ.(Δημοτικό Συμβούλιο)»
Σε τέτοιες δύσκολες εποχές με δεκάδες διαπλοκές και σκάνδαλα, δυστυχώς παρατηρούμε με μεγάλη μας λύπη ότι οι Διοικούντες του Καλλικράτειου Δήμου Μακρακώμης κινούνται και κυρίως δρουν με βάση το ατομικό συμφέρον καλύπτοντας τα δημόσια καθήκοντα τους. Χωρίς κανέναν προσανατολισμό στο να προσφέρουν και να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα των δημοτών…..
Στον συγκεκριμένο κανονισμό στην ουσία παρακάμπτεται με κουτοπόνηρο όσο και «φθηνό» τρόπο ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα του πολίτη. Την άμεση ενημέρωση χωρίς λογοκρισία για τα θέματα που καλείται να ασχοληθεί και να λύση η Δημοτική Αρχή. Θέτοντας στον κανονισμό για να καλυφθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενός επαρχιακού Δήμου εκτός Αθηνών καλύπτεται ΜΟΝΟ από δημοσιογράφους που ανήκουν στην ΕΣΗΕΑ. Δηλαδή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ούτε καν από ένωση που υπάγεται στην περιφέρεια που ανήκει ο Δήμος (όπως η ΕΣΗΕΘΣΕΕ Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας)! Όλες οι υπόλοιπες δεκάδες ενώσεις δεν τους επιτρέπεται να καλύψουν την συνεδρίαση αφού δεν έχουν την ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ Μπορεί δηλαδή μόνο ένας αθηναίος δημοσιογράφος να καλύψει την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Καλλικράτειου Δήμου Μακρακώμης και όχι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε επαρχιακά ΜΜΕ! Και είναι μέλη συντακτών άλλων ενώσεων ή σε άλλα (αναγνωρισμένα;) επαρχιακά ΜΜΕ. Είναι τέτοιο το επίπεδό τους δηλαδή, ώστε να θέλουν δημοσιότητα μόνο από αθηναϊκά ΜΜΕ! Επιπλέον παρουσίασαν και μια δική τους ένωση – που δεν είναι καταχωρημένη πουθενά- με την ονομασία αυτής ΕΣΗΕΤ!
Με βάση τον πρότυπο κανονισμό του Υπουργείου για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, νόμους και άρθρα του Καλλικράτη περί διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, υπαγορεύεται ότι στις δημόσιες συνεδριάσεις επιτρέπεται :
«Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη του Δημοτικού Συμβουλίου»
Κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Καλλικράτειου Δήμου Μακρακώμης δεν υπάκουσαν και δεν σεβάστηκαν τον κανονισμό του Υπουργείου, αλλά συνέταξαν μαζί με την Νομική υπηρεσία του Δήμου τον αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο κανονισμό σχετικά με την ενημέρωση του Δημότη και στην συνέχεια τον ψήφησαν πέρα από τις όποιες δικαιολογημένες αντιρρήσεις συναδέλφων τους, το τι σημαίνει Δημοκρατία και τι Δημόσια συνεδρίαση.
Έτσι εκθέτουν πρωτίστως το πολίτευμα της χώρας μας την Δημοκρατία, νόμους και άρθρα του Συντάγματος. Αυτοί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου θέλουν να πιστεύουν ότι δεν ενδιαφέρει τους απλούς πολίτες οι τοποθετήσεις και οι αποφάσεις θα πάρουν για ζητήματα όπως τα ΧΥΤΑ, το Περιβάλλον, τα Σχολεία, τα Δημοτικά Τέλη, την Στρατηγική Ανάπτυξη του τόπου, έργα Υποδομών; κλπ. Δεν ασπάζονται πάγιες επιταγές της κυβέρνησης για «ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ – ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ» και αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής; Όλες οι αποφάσεις και οι συνεδριάσεις θα δημοσιοποιούνται; Ήδη σε πολλούς δήμους της χώρας μας οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων βιντεοσκοπούνται και μεταδίδονται ζωντανά στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο όπως στην Θεσσαλονίκη.
Γιατί αυτοί οι κύριοι δεν το επιθυμούν; Για ποιο λόγο να μην ενημερώνονται για τα τοπικά δρώμενα όλοι οι δημότες που είναι οι ίδιοι που τους έδωσαν αυτό το δικαίωμα στο να αποφασίζουν για λογαριασμό τους. Έχουν κάτι να κρύψουν; Ή μήπως δεν έχουν κάτι να επιδείξουν; Όπως σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κατά κύριο λόγο ουσιαστικό έργο με τολμηρές και αποδοτικές αποφάσεις που θα συντελέσουν στην ευημερία και στην ευρωστία του τόπου τους;
Κάτι τέτοιες αποφάσεις και πρακτικές απαξιώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση και κάνουν τους δημότες να νιώθουν αποστροφή και αγανάκτηση για τέτοιους πολιτικούς της αυτοδιοίκησης.
Δημήτρης ΚαραντΖούνης 22310 22228 – 6972 500984 εκδότης τοπικής εφημερίδας ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΣ και του portal www.fonografos.net
Τηλέφωνο επικοινωνίας (τηλεφωνικό κέντρο):
Καλλικράτειου Δήμου Μακρακώμης 22363 50200 – Fax 50211 – Αφων Πάππα 2- 35003 – Σπερχειαδα – email : sperhias@otenet.gr – www.sperxiada.gr
Δημαρχος Θύμιος Παπαευθυμίου
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Καραντζίκος
Νομικός Σύμβουλος Γεώργιος Κατσαντώνης
Αντιδήμαρχοι: Γεώργιος Κυριαζής, Βασίλειος Κανέλλος, Κωνσταντίνος Μπήτος, Νικόλαος Παπαηρακλής και Ηλίας Μπήτος
Γραφείο Τύπου: Γκόλφη Γαρυφαλιά
Φροντίστε και επιμεληθείτε στο βαθμό που σας επιτρέπει η αρμοδιότητα σας και η ιδιοσυγκρασία σας να μην εγκριθεί από την Περιφέρεια Στέρεας Ελλάδας αυτός ο αντιδημοκρατικός κανονισμός για τα ΜΜΕ.Αν εγκριθεί αυτός ο παράλογος κανονισμός , αύριο το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε κάθε Δήμο της Ελλάδας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου