Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

«Καλλικράτης» στην Υγεία με συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Βαθιά το «νυστέρι» μπαίνει στο χώρο της Υγείας. Η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο ριζικών παρεμβάσεων στο ΕΣΥ με στόχο την εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ έως το 2014. Παράλληλα ετοιμάζεται περικοπή των επιχορηγήσεων τόσο σε δημόσιους φορείς που με διάφορα προσχήματα δεν καταθέτουν πλήρη στοιχεία για τα οικονομικά τους, όσο και για εκείνους που έχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης των εσόδων τους.
Νέα μέτρα για το δραστικό περιορισμό της σπατάλης και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος στον τομέα της υγείας προωθεί η κυβέρνηση:
Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, στόχος είναι, έως το 2014, να εξοικονομηθούν πόροι 4 δισ. ευρώ. Μεταξύ δε των μέτρων που εξετάζονται είναι το κλείσιμο-συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας «που δεν είναι παραγωγικά», σύμφωνα με έκφραση κυβερνητικού παράγοντα.
Ουσιαστικά ο χάρτης είναι η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των μονάδων υγείας και των υπηρεσιών είτε αφορούν το δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα. Θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για το πού βρίσκονται οι μονάδες υγείας ανά την Ελλάδα, το ανθρώπινο δυναμικό και οι υποδομές τους. Η καταγραφή αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τον «Καλλικράτη» στην Υγεία, δηλαδή για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Ο διάλογος για τον «Καλλικράτη» στην υγεία ξεκινά τον Απρίλιο, με την «Επιτροπή Σοφών», υπό τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, να πιάνει δουλειά ώστε να παραδώσει το συντομότερο το πόρισμα. Επισημαίνεται ότι σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Υγείας στο Αμφιθέατρο του υπουργείου, θα παρουσιάσει τον «υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας». Στη συνέχεια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει δύο συσκέψεις, με τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας και τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών.
Εξοικονόμηση
Το δεύτερο «μέτωπο» που το υπουργείο Οικονομικών έχει ρίξει το βάρος για την εξοικονόμηση δαπανών είναι οι ΔΕΚΟ. Στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων η μείωση των δαπανών ήταν 300 εκατ. ευρώ το 2010 και 800 εκατ. ευρώ το 2011, και εκτιμάται ότι «υπάρχει εδώ πολύ μα πάρα πολύ λίπος».
Ο έλεγχος που ασκείται στις δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στη Γενική Κυβέρνηση είναι πλέον ασφυκτικός και αποτελεσματικός. Το ερώτημα, όμως, που δεν έχει απαντηθεί είναι τι γίνεται με τους υπόλοιπους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και έχουν μειωθεί οι επιχορηγήσεις, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος για το πού και πώς αυτές κατανέμονται, δεν υπάρχει ακόμη έλεγχος σκοπιμότητας. Πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, όμως, για τα οικονομικά τους συνεχίζουν να μην δίνουν πολλοί φορείς από το χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, ενώ ορισμένα προβλήματα παρατηρούνται και στους δήμους. Παρά τις χθεσινές διαψεύσεις από τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι πληροφορίες «επιμένουν» ότι έχει σταλεί έγγραφο σε νοσοκομεία και ΑΕΙ τα οποία δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα στοιχεία για την πορεία των οικονομικών τους το 2010 και προειδοποιούνται ότι η συνέχιση της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό συνδέεται άμεσα με την έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών.
Ημερίδα
Το μέτρα που θα περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα συζητηθούν αύριο σε ειδική ημερίδα, παρουσία πανεπιστημιακών και τεχνοκρατών. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς, οι καθηγητές Η. Μόσιαλος , Γ. Στουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης, Δ. Χιόνης, Ν. Καραβίτης και Τρ. Κολλίντζας.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την ημερίδα είναι:
Μακροοικονομικές προοπτικές και ανάπτυξη.
Δημοσιονομική προσαρμογή και δημόσιο χρέος.
Διαρθρωτικές αλλαγές και ανταγωνιστικότητα.
Κοινωνική συνοχή και απασχόληση.
Καταγραφή και έλεγχος
Ηλεκτρονική καταγραφή όλων των μονάδων υγείας και των υπηρεσιών, είτε αφορούν το δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τον «Καλλικράτη» στην Υγεία.
Ασφυκτικός έλεγχος σε δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες η μείωση των δαπανών ήταν 300 εκατ. ευρώ το 2010 και 800 εκατ. το 2011, και εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές.
Προειδοποιήσεις σε νοσοκομεία και ΑΕΙ τα οποία δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα στοιχεία για την πορεία των οικονομικών τους το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου