Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ στο σταθμό ΣΕΑ σε περιοχή NATURA λέει το ΤΕΕ

Την εξαίρεση της περιοχής Σπερχειού-Μαλιακού κόλπου, που είναι στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, από τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις που προβλέπουν κατασκευή σταθμού ΣΕΑ (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων), 500 στρεμμάτων, ζητά το ΤΕΕ.
Επίσης τονίζει ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η άμεση επικαιροποίηση συμπλήρωση ΕΙΔΙΚΗΣ Περιβαλλοντικής ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της περιοχής NATURA
Διαβάστε παρακάτω την επιστολή που έστειλε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αποστόλης Καραναστάσης.


ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3 ΛΑΜΙΑ
Τηλ. 22310-31181,2 Fax 22310-27026
e-mail: tee_lamia@tee.gr


Αριθμ. Πρωτ. 422 Λαμία 17 – 2 – 2011


Προς
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη
Αμαλιάδος 17 Αθήνα 11523
Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και
Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη
Μεσογείων 119 Αθήνα 10192
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής
Ασφάλισης κα Λ. Κατσέλη
Πειραιώς 40 10182
Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάν. Μανιάτη
Μεσογείων 119 Αθήνα 10192

Κοινοποίηση
Βουλευτές Φθιώτιδας
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά
Μ.Μ.Ε.


Θέμα: «NATURA GR2440005 ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ»

Μετά τη δημοσίευση της Αριθμ. Η.Π. 37338/1807/Ε.103 Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ, σας γνωρίζουμε ότι η κοιλάδα και οι εκβολές Σπερχειού Ποταμού – Μαλιακός Κόλπος υπάγονται στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000) με κωδικό GR 2440002 και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 259/121.9.2006 EL δημοσιεύτηκε η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Ιουλίου 2006 σχετικά με την έγκριση, σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, του καταλόγου των τόπων κοινοτικής σημασίας για τη μεσογειακή βιογεωγραφική περιοχή. Για την παραπάνω περιοχή έχει συνταχθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Μετά τη διέλευση έργων Εθνικής Κλίμακας ΠΑΘΕ, Ε65, ΝΣΓΥΤ (Σιδηρόδρομος Υψηλών Ταχυτήτων) από την υπ’ όψη περιοχή και μεταβολή των δεδομένων αναφοράς, κρίνεται αναγκαία η επικαιροποίηση των δεδομένων για έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος.
Σημειώνεται ότι στα συνοδά έργα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) περιλαμβάνεται και η δημιουργία ΣΕΑ έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων εντός της περιοχής. Η κατασκευή σταθμού ΣΕΑ, με ταυτόχρονη απαγόρευση ίδρυσης και λειτουργίας έργων και δραστηριοτήτων εκτός και σε επαφή με το σταθμό ΣΕΑ, δεν συμβάλει στην προστασία της απασχόλησης της περιοχής.

Σκοπός είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσική κληρονομιά και πολύτιμο εθνικό φυσικό πόρο σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της ευρύτερης περιοχής του Σπερχειού ποταμού, των εκβολών του Σπερχειού Ποταμού και του Μαλιακού Κόλπου, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία.

Ειδικότερα με την επικαιροποίηση της μελέτης επιδιώκεται:
η διατήρηση και διαχείριση των σπανίων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας και της ορνιθοπανίδας, που συντίθεται από αρκετά σημαντικά είδη, η εκτέλεση έργων και εργασιών που αποσκοπούν στη βελτίωση, διατήρηση ή/και αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος, η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με συνεκτίμηση στοιχείων χωροταξικού σχεδιασμού και ιδίως της συμβατότητας με άλλες υφιστάμενες ή προγραμματιζόμενες χρήσεις και λειτουργίες, της προστασίας των ανανεώσιμων ή μη φυσικών πόρων, των κατευθύνσεων των περιφερειακών και τομεακών αναπτυξιακών προγραμμάτων και της ανάγκης προστασίας της απασχόλησης σε συνδυασμό με την πόλη της Λαμίας και τέλος η δημιουργία θεσμικού πλαισίου κανόνων, για να είναι εκ των προτέρων γνωστό οι όροι και περιορισμοί για την ίδρυση και λειτουργία έργων δράσεων και δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών έργων των μεγάλων οδικών αξόνων, που διέρχονται από την υπ’ όψιν περιοχή.

Μετά τα παραπάνω και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για αύξηση της αιτιότητας στις περιοχές NATURA: Γοργοποτάμου, Εθνικού Δρυμού Οίτης – Ασωπού, Καλλίδρομου και Στυλίδας Παλαιοκερασιάς, η περιοχή Σπερχειού – Μαλιακού GR 2440002 βρίσκεται σε επαφή με το πολεοδομικό συγκρότημα της Λαμίας

Προτείνεται η ΕΞΑΙΡΕΣΗ της ΠΕΡΙΟΧΗΣ από τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η άμεση επικαιροποίηση συμπλήρωση ΕΙΔΙΚΗΣ Περιβαλλοντικής ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Της Περιοχής ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (GR 2440002) ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000 Της Οδηγίας 92/43/ΕΚ»


Ο Πρόεδρος

Απόστολος Καραναστάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου