Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Οι περικοπές επηρεάζουν την ασφάλεια των υλικών στα νοσοκομεία

Οι γιατροί ζητούν από τους προμηθευτές αξιόπιστες εργαστηριακές μελέτες
Ράμματα που σπάζουν στο χειρουργείο, χειρουργικά γάντια που σκίζονται, καθετήρες που λυγίζουν...
Οσο η οικονομική κρίση βαθαίνει και μαζί η ανάγκη για μείωση των δαπανών υγείας καθίσταται ασφυκτική, τόσο μεγαλύτερες επιφυλάξεις και ανησυχίες εκφράζονται από τον ιατρικό κόσμο, αλλά και τους ασθενείς για την ποιότητα των ιατρικών υλικών.

Την αρχή έκαναν οι διευθυντές χειρουργοί του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» που με αφορμή προβλήματα κατά τη χρήση χειρουργικών ραμμάτων ζητούν να προσκομίζονται από τις εταιρείες που μετέχουν στους διαγωνισμούς αξιόπιστες κλινικές μελέτες, καθώς εκτιμούν ότι η σήμανση CE δεν αποτελεί πανάκεια...

«Την περασμένη εβδομάδα αντιμετωπίσαμε σοβαρό πρόβλημα σε δύο χειρουργικές αίθουσες», αποκάλυψε στην «Κ» ο διευθυντής της Α΄ Xειρουργικής Kλινικής Χρήστος Δερβένης. «Τα ράμματα έσπαζαν στο χειρουργείο, δεν μπορούσαμε να τα δέσουμε. Ασθενής που υποβλήθηκε σε επέμβαση στο ήπαρ αιμορράγησε. Ενημερώσαμε γραπτώς τη διοίκηση και την επιτροπή προμηθειών διότι βλέπουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται παρ' ότι η προμηθεύτρια εταιρεία άλλαξε. Πριν από πέντε χρόνια, με τη χρήση ραμμάτων είχαμε τρεις θανάτους και μέση διάρκεια νοσηλείας ασθενών τριάντα ημέρες μέσα σε τέσσερις μήνες».

Ελεγχος

Με έγγραφο του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου προς το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Ερευνών (ΕΚΕΒΙΛ) από τις 15 Νοεμβρίου οι γιατροί ζήτησαν να πληροφορηθούν πώς ελέγχεται η συμπεριφορά του ράμματος στον ανθρώπινο οργανισμό, προβάλλοντας λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι στο παρελθόν οι ασθενείς παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα, όπως «διασπάσεις αναστομώσεων» και «εκσπλαχνώσεις» την τρίτη - τέταρτη μέρα μετά την εγχείρηση, παρ' ότι στη συσκευασία αναγραφόταν απορρόφηση του ράμματος σε 35 ημέρες. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στον οποίο προσέφυγαν, έλεγξε στο εργαστήριο με δυναμόμετρο τα ράμματα της τότε προμηθεύτριας εταιρείας και αποφάνθηκε ότι ήταν κατάλληλα.

«Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ράμματα και άλλα εμφυτεύσιμα υλικά που δεν έχουν δοκιμαστεί στον άρρωστο όταν στα έντυπα οδηγιών περιλαμβάνονται προδιαγραφές όπως χρόνος απορρόφησης από τον οργανισμό για τα ράμματα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Δερβένης. «Ζητήσαμε από το ΕΚΕΒΙΛ να μας απαντήσει εάν τα συγκεκριμένα ράμματα έχουν ελεγχθεί στον άρρωστο ή μόνο στο εργαστήριο. Αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση».

Σύμφωνα με πηγές του ΕΚΕΒΙΛ, η ένδειξη CE προϋποθέτει κλινικές μελέτες για όλα τα εμφυτεύσιμα υλικά και αν δεν έχουν κατατεθεί, υπάρχει ευθύνη του οργανισμού που έκανε την πιστοποίηση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή χειρουργό του «Αγία Ολγα», η ποιότητα των υλικών σχετίζεται με τη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία του συστήματος. «Πάμε να βάλουμε ενδοφλέβιο καθετήρα, λυγίζει, τον πετάμε και χρησιμοποιούμε άλλον. Τα υλικά που πετιούνται γιατί είναι άχρηστα είναι πολύ φθηνά ανά μονάδα, αλλά στο τέλος κοστίζουν πολύ ακριβά», επισημαίνει.

Πριν από λίγο καιρό, νοσοκομεία γέμισαν με «κινέζικα» κατά τους γιατρούς γάντια που έσπαγαν κι αυτό συμβαίνει συχνά με πολλά ιατρικά αναλώσιμα. Είναι ενδεικτικό ότι θωρακοχειρουργός ζήτησε από ασθενή να προσκομίσει συρραπτικά για να υποβληθεί με ασφάλεια σε σοβαρή επέμβαση! Οπως ανέφερε στη διάγνωση, το νοσοκομείο δεν διέθετε τα αναγκαία...

Προσφορές με χαμηλές τιμές για ιατρικά υλικά σύγχρονης τεχνολογίας

Οι χαμηλές τιμές που επιτυγχάνονται με τους διαγωνισμούς πρέπει να αφορούν ιατρικά υλικά σύγχρονης και όχι ξεπερασμένης τεχνολογίας. Γιατροί επεμβατικής καρδιολογίας επισημαίνουν στην «Κ» τον κίνδυνο, με τον πρόσφατο διαγωνισμό της επιτροπής προμηθειών του υπουργείου Υγείας για τα stent, τα νοσοκομεία να προμηθευτούν υλικά που ναι μεν είναι κατάλληλα αλλά έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την εταιρεία σε άλλες χώρες. «Εάν συμβεί αυτό», αναφέρουν «θα πάμε χρόνια πίσω. Επομένως, έχει σημασία να προβλέπεται από τη διακήρυξη των διαγωνισμών για τα stent και τα άλλα υλικά ότι οι εταιρείες πρέπει να δίνουν προσφορά για την πιο πρόσφατη τεχνολογική γενιά των υλικών που κυκλοφορεί στο εμπόριο». Τέτοιος όρος δεν υπήρχε στον διαγωνισμό της ΕΠΥ (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας) με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρεία να προσφέρει υλικά που έχουν αποσυρθεί και να καταβάλλεται εκ των υστέρων προσπάθεια για να αλλάξει η προσφορά...

Η αξιολόγηση των υλικών, σύμφωνα με γνώμες ειδικών, πρέπει να στηρίζεται στις κλινικές απαιτήσεις με ένα συνδυασμό τιμής και ποιότητας και όχι σε τεχνικές προδιαγραφές με τη χαμηλότερη τιμή. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν και οι ενστάσεις που υποβάλλουν συνεχώς οι παρασκευάστριες εταιρείες, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών.


Της Γαληνης Φουρα στην kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου