Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Εμπαίζουν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ!

Δεν δέχονται οι γιατροί τέτοιους όρους...

Κ.Χατζής:

Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των ιδιωτών γιατρών της Λαμίας αναφορικά με την  εξαγγελία του ΙΚΑ, ότι οι ασφαλισμένοι τηλεφωνώντας σε συγκεκριμένο αριθμό το 184 θα μπορούν να επισκέπτονται οποιονδήποτε γιατρό συμβεβλημένο με το Δημόσιο ή το πρώην ΤΕΒΕ.


Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Υπουργείο, ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τον γιατρό που θα επισκεφθεί στο ιδιωτικό του ιατρείο από το σύνολο των γιατρών που του γνωστοποιείται από τις καταστάσεις που έχουν αναρτηθεί στις Μονάδες Υγείας και τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα Υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ, τα ΚΕΠ και την ιστοσελίδα του ΙΚΑ και τις πληροφορίες που μπορεί να του δίνει το 184.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας Κώστα Χατζή, ο οποίος είπε ότι η λύση αυτή του ΙΚΑ είναι  στον αέρα και προσωπικά ο ίδιος αρνείται να δεχτεί αυτή την επιλογή, γιατί  κανείς δεν γνωρίζει πότε, πόσο και  πως θα αμείβεται ο ιδιώτης γιατρός (ακούστε το ηχητικό αρχείο).
lamiafm1.gr

Να σημειωθεί πως ο ασφαλιστικός τομέας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ) οφείλει τα δεδουλευμένα 13-16 μηνών στους συμβεβλημένους ιατρούς, δημιουργώντας έτσι μεγάλη αίσθηση αναξιοπιστίας σε όσα τόσο εύκολα εξαγγέλλει ο Υπουργός στην τηλεόραση και τις εφημερίδες, αφού υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία λόγων και έργων ενώ ουσιαστικά εξαγγέλλει διευκολύνσεις για  τους ασφαλισμένους, στηριζόμενος σε άλλες πλάτες (και απλήρωτες).

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/2/11, 9:41 μ.μ.

    Πως το λένε αυτό;

    Προπαγάνδα;
    Παραπληροφόρηση;
    Χειραγώγηση;
    Πολιτικός καιροσκοπισμός;

    ή άκρατος λαϊκισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σημερινή κατάσταση στην Λαμία μέσα από καταγγελία αναγνώστη στο Lamiareport:

    ''Θα ήθελα να πω για την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ Λαμίας!!!!Η μόνη λέξη που ταιριάζει είναι ΤΡΑΓΙΚΗ!!!!!

    Η μητέρα μου είναι ασφαλισμένη στο ταμείο του ΙΚΑ. Επειδή χρίζει ιατροφαρμακευτικής αγωγής λόγω οστεοπενίας μία φορά το χρόνο κάνει εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας.Αφού απευθύνθηκε σε εξωτερικό γιατρό που είναι συμβεβλημένος με την περίφημη λίστα γιατρών του ΙΚΑ της έγραψε την εξέταση και της είπε ότι πρέπει να πάει στο ΙΚΑ να τη θεωρήσει.

    Αφού πήγε η ελεγκτής ιατρός της είπε ότι είναι εξέταση υψηλού κόστους(σημείωση:η εξέταση κοστίζει 53ευρώ)και πρέπει να την εγκρίνει ορθοπεδικός γιατρός του ΙΚΑ''Λέτε και ο γιατρός που την έγραψε ήταν μπακάλης''.Το πιο γρήγορο ραντεβού είναι τέλος Απριλίου.Ήθελα να ρωτήσω γιατί λένε στο κόσμο να πηγαίνουν στους εξωτερικούς γιατρούς αφού χρειάζεται νέο παραπεμπτικό από γιατρό του ΙΚΑ για εκάστοτε εξετάσεις!!Καθώς και γιατί πρέπει να περιμένει ο κόσμος 2μήνες για μία έγκριση!! Η Διευθύντρια του ΙΚΑ Λαμίας έχει αρμοδιότητες ή απλά είναι για τον τίτλο?

    Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι να βρισκόμαστε πάλι στο παλαιό και μη αποδοτικό σύστημα του ΙΚΑ!!Και για άλλες εξετάσεις π.χ. αιματολογικές οι οποίες δεν γίνονται στο ΙΚΑ εάν δεν έχεις παραπεμπτικό ιατρού του ΙΚΑ δεν τις δικαιολογούν εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα και τις πληρώνεις..''

    Αναγνώστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Κυριάκος έγραψε: "Το αποκορύφωμα μέσω του επικαιροποιημένου μνημονίου θα είναι η κατάρτιση νέων συμβάσεων των γιατρών για το νέο μεγάλο ταμείο που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΝΑΤ με την υποχρέωση όλοι να τους βλέπουν όλους, μεταφρασμένο σε 2500 ασθενείς ανά γιατρό! Ή σε απλά Ελληνικά ότι δε θα βρεθεί κανένας γιατρός που θα είναι διατεθειμένος να δουλεύει για 24 λεπτά την επίσκεψη! Δηλαδή δε θα υπάρχει δημόσια ιατροφαρμακευτική κάλυψη, καθώς αν θέλουν οι γιατροί να κάνουν αγαθοεργίες θα το κάνουν για τη δική τους ψυχή και όχι για τον "Αι Λοβέρδο"!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Θέατρο του παραλόγου» χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Στεφανάκης, την απόφαση μέσα σε μια μέρα του υπουργείου για εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς, τη στιγμή που οι γιατροί καμία ενημέρωση δεν είχαν, ούτε έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς της σύμβασης. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ούτε για τις επισκέψεις ούτε με το γίνεται με τα εργαστηριακά. Τα υπερηχογραφήματα, με τις εξετάσεις αίματος και όλα τα σχετικά. Δεν μπορεί να γίνει αυτό που λέει το υπουργείο στο πόδι και με τηλεοπτικές εξαγγελίες. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Εκτός από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα έπρεπε να υπάρχει νόμος και για τη σοβαρότητα υπουργών και διοικητών. Είναι δυνατόν να στήνεις την κοινωνία απέναντι στους γιατρούς;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάκης.

    Στους πολίτες του Ρεθύμνου απευθύνονται με ανοιχτή επιστολή η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ζητώντας την από κοινού διεκδίκηση «για την απόσυρση αυτού του «ανθυγιεινού» νομοσχεδίου και την προοπτική μιας δημόσιας περίθαλψης (νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής) υψηλής ποιότητας ως κοινωνικού δικαιώματος όλων όσων ζουν και εργάζονται σ’ αυτή τη χώρα».

    Στην ανακοίνωση αναφέρουν τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις του στην περίθαλψη:

    1. «Συνένωση των κλάδων Υγείας των μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) σε ένα νέο Οργανισμό (ΕΟΠΠΥ) χωρίς όμως να διευκρινίζεται ούτε τι είδους υπηρεσίες θα παρέχονται ούτε με τι συμβάσεις θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι γιατροί. Θεωρείται βέβαιο ότι θα προβλέπεται ένα πακέτο ελάχιστων παροχών για κάθε ασφαλισμένο και ότι κάθε επιπλέον δαπάνη για εξετάσεις, φάρμακα ή νοσήλεια θα επιβαρύνει τον ίδιο. Δεν θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή γιατρού ούτε αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση όπως ίσχυε μέχρι σήμερα στον ΟΠΑΔ και αποτελεί πάγια θέση των Ιατρικών Συλλόγων, αλλά μια σταθερή αντιμισθία «τύπου ΟΑΕΕ», δηλαδή της τάξης των 600-700 ευρώ μηνιαίως ανεξάρτητα από το πόσους ασφαλισμένους θα εξετάσουν οι συμβεβλημένοι γιατροί! Όσοι γιατροί δεν δεχθούν αυτήν την εξευτελιστική σύμβαση δεν θα έχουν δικαίωμα συνταγογραφίας ή παραγγελίας εργαστηριακών εξετάσεων στους ασφαλισμένους . Αυτό προφανώς δεν αποτελεί Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ούτε φυσικά ελεύθερη επιλογή γιατρού όπως διατυμπανίζουν οι κ.κ. Λοβέρδος-Κουτρουμάνης, αλλά αναγκαστική ένταξη του πολίτη σε έναν Οργανισμό Περικοπών (και όχι Παροχών) Υγείας που θα προσφέρει υποβαθμισμένη περίθαλψη και θα οδηγεί σε συνεχή αύξηση των ιδιωτικών πληρωμών. Οι περικοπές 270 εξετάσεων από τη λίστα του ΟΠΑΔ (υπερηχογραφήματα θυρεοειδούς, μαστών, FT3-FT4, καρκινικοί δείκτες κλπ ) αποτελούν μια «πρόγευση» του τι θα συμβεί.

    2. Ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων, αφού εκχωρεί και τον τομέα των προμηθειών σε ιδιώτες, ακριβώς όπως έχει γίνει με την καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση, τη συντήρηση κλπ . Θέλουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις που θα κοστολογούν τα πάντα, θα εισπράττουν από τους πάντες (γι’ αυτό επιμένουν στο εισιτήριο των 5 ευρώ που σε λίγο θα αυξηθεί πάλι), που θα δυσκολεύουν την πρόσβαση των ανέργων, των απόρων και των μεταναστών, που θα έχουν φτηνά και άρα κακής ποιότητας υλικά, με χαμηλά αμειβόμενους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες, με κλινικές/τμήματα που θα συγχωνεύονται ή θα κλείνουν αν δεν εξασφαλίζουν έσοδα στους «λογιστές» του Υπουργείου . Δεν θέλουν να βάλουν «τάξη» στο σημερινό χάος στον τομέα του φαρμάκου και του υγειονομικού υλικού που δεκαετίες τώρα ανέχθηκαν και συντήρησαν όλες οι κυβερνήσεις, αλλά θέλουν να κατεδαφίσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περίθαλψη γιατί κατά τη γνώμη τους κοστίζει υπερβολικά . Με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που θα επιδεινωθούν λόγω του κανόνα 1:5 και με τις δραστικές περικοπές λειτουργικών δαπανών (της τάξης του 40-50%) θα οδηγήσουν τα νοσοκομεία σε λειτουργική κατάρρευση. Ας αφήσουν επιτέλους το λαϊκισμό στον οποίο καταφεύγουν όταν τους συμφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή