Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Χάνουμε και το "κατίκι Δομοκού";

Σοβαρό κίνδυνο να χάσουμε το δικαίωμα ονομασίας προέλευσης για ένα πολύ γνωστό προϊόν διατρέχουμε αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές των κυβερνήσεων είχαν χαρακτηριστικά ρουσφετολογικής πρακτικής και όχι αναπτυξιακής πορείας για τα ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Οι Αγρότες άλλοτε με τις επιδοτήσεις και άλλοτε με επενδύσεις σε μη παραγωγικές δραστηριότητες όπως τελευταία με τα περίφημα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν απομακρυνθεί απο την παραδοσιακή τους δραστηριότητα και έτσι προϊόντα που είχαν στο παρελθόν κερδίσει τους Έλληνες αλλά και ξένους καταναλωτές παράγονται όλο και σε μικρότερες ποσότητες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν απο την ελληνικη αγορά η οποία κατακλύζεται πλέον από εισαγόμενα προϊόντα αμφίβολης υγιεινής και ποιότητας και ταυτόχρονα οπως συνέβη στο παρελθόν με το τυρί φέτα,το ούζο,διάφορες ποικιλίες κρασιών να χάνουν τα αποκλειστικά δικαιώματα αναγραφής ως προϊόντων προέλευσης.

Τους φόβους τους για το ενδεχόμενο απώλειας αυτού του δικαιώματος για το γνωστό κατίκι Δομοκού συζήτησαν σε συνάντησή τους εκπρόσωποι του αγροτικού συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης Δομοκού.

  Μιλώνταςστο κεντρικό δελτίο του FM-1 ο αγροτοσυνδικαλιστής Μίμης Μακαρές εξέφρασε και εκεινος την ανησυχία του για ένα τέτοιο ενδεχομενο να χαθεί η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης για το συγκεκριμμένο προϊόν.

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο νεων αγροτικών κινητοποιήσεων ο κ.Μακαρές δηλωσε ότι οι αγρότες ειναι ετοιμοι να βγούν και πάλι στους δρόμους ενω αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του συναδέλφου του Λεωνίδα Χρά ότι το πανελλαδικό συντονιστικο όργανο έχει υποβαθμιστει.

Το πανελλαδικό παραμενει ενωμένο και αραγές και αυτο θα φανει τελος Ιανουαρίου που θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη οπου θα παρθουν συγκεκριμμενες αποφάσεις για τις νεες κινητοποιήσεις,τόνισε.
Lamiafm1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου