Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Πλήρης εφαρμογή και έλεγχος για τον αντικαπνιστικό νόμο

Νέα εγκύκλιος για εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων
Νέα εγκύκλιο για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος και την εντατικοποίηση των ελέγχων απέστειλε προχθές το υπουργείο Υγείας προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Οπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο που υπογράφει ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος, το υπουργείο Υγείας «δεν θα επιτρέψει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ατονήσουν τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος».

Με την εγκύκλιο καλούνται οι αρμόδιοι για τους ελέγχους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ χαρακτηρίζεται η επιβολή κυρώσεων ως «αναγκαίο μέτρο», το οποίο «θα πρέπει να επιβάλλεται σε εκείνους που συνειδητά, αν και έχουν ενημερωθεί για την υποχρέωσή τους, δεν συμμορφώνονται».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να αποστέλλουν εβδομαδιαίως τα αποτελέσματα των ελέγχων και των παραβάσεων στο αρμόδιο κέντρο ενημέρωσης στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (γραμμή 1142). Για την αποφυγή ενδεχόμενης δήλωσης «άγνοιας» εκ μέρους των υπαλλήλων που διενεργούν τους ελέγχους, ζητείται με την εγκύκλιο η ενυπόγραφη ενημέρωσή τους.

«Εκλεισαν» επιχειρήσεις
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων στην απόφαση της κυβέρνησης για πιστή εφαρμογή του νόμου. Χθες, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη, «έκλεισαν» για 24 ώρες οι επιχειρήσεις του κλάδου. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις αναμένονται το ερχόμενο διάστημα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς, επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι έλεγχοι για το κάπνισμα και η επιβολή προστίμων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σημείωσε ότι οι καταστηματάρχες προτίθενται να προσφύγουν σε διοικητικά δικαστήρια κατά των προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου