Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

12ο διεθνές συνέδριο για το περπάτημα και το δημόσιο χώρο

Στο συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα του Ολλανδικού Υπουργείου Υποδομών και Περιβάλλοντος καθώς και του Δήμου της Χάγης, παρουσιάστηκαν από πρωτοπόρες στο σχεδιασμό πόλεις του κόσμου, τα επιτεύγματά τους στην οργάνωση του δημόσιου χώρου, των δρόμων των πάρκων και των πλατειών δηλαδή, με τρόπο που να ευνοεί το περπάτημα και την παραμονή των ανθρώπων σ’αυτούς.

Τονίστηκε η αυξανόμενη σημασία που αποκτά στο σχεδιασμό των πόλεων ο άνθρωπος σε αντιδιαστολή με το αυτοκίνητο, οι θεαματικές επιπτώσεις που έχουν οι πεζοδρομήσεις στη δημόσια υγεία αλλά και στην οικονομία! Σύμφωνα με μελέτες οι καταναλωτές που κατεβαίνουν με τα πόδια στην αγορά, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από αυτούς που έρχονται με αυτοκίνητο. Επίσης τονίστηκε η συνεισφορά του ελκυστικού, χωρίς αυτοκίνητα δημόσιου χώρου στην κοινωνικοποίηση της τρίτης ηλικίας, όπως και κάθε ομάδας περιορισμένης κινητικότητας που υπό τις παρούσες συνθήκες βρίσκεται σε καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού.

Η ίδια η Χάγη, μια πόλη 300.000 κατοίκων με το ένα τρίτο του εμβαδού της να καταλαμβάνεται από μεγάλα πάρκα και κανάλια, παρουσίασε την πεζοδρόμηση του εμπορικού της κέντρου, με υπογειοποίηση του τραμ και δημιουργία διώροφου υπογείου σταθμού αυτοκινήτων στον κεντρικό δρόμο της.

Ως γενική τάση παρουσιάστηκε επίσης η μείωση των ταχυτήτων των αυτοκινήτων και η καθολική εφαρμογή του ορίου των 30 χ.α.ω. στις περιοχές κατοικίας, καθώς και η εφαρμογή της έννοιας του κοινού χώρου (shared space), της ειρηνικής συνύπαρξης πεζών, ποδηλάτων και αυτοκινήτων στο ίδιο οδόστρωμα, κάτι που εκ των πραγμάτων συμβαίνει στις περισσότερες ελληνικές γειτονιές!

Με μία παρουσία που τιμά την Ελλάδα, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Θάνος Βλαστός, ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Περπάτημα, Αστικός Χώρος και Υγεία» του ΟΟΣΑ, παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές της οδηγίας που θα απευθύνει το 2011 ο ΟΟΣΑ στις χώρες-μέλη του, η οποία σε γενικές γραμμές ζητά σχεδιασμό πόλεων πιο φιλικών για τους πεζούς, και προώθηση του περπατήματος ως πρώτου και κύριου τρόπου μετακίνησης, για πολίτες με λιγότερες παθήσεις από την ακινησία αλλά και από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Το επόμενο, 12ο συνέδριο για το περπάτημα και το δημόσιο χώρο θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2011 στο Βανκούβερ του Καναδά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου