Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Οι εκκρεμότητες για τον «Καλλικράτη»

Ώρα μηδέν για την τοπική αυτοδιοίκηση-Αγώνας δρόμου για την εφαρμογή του θεσμού
Στις 3 Ιανουαρίου, την επόμενη Δευτέρα δηλαδή, ξεκινάει η λειτουργία του «Καλλικράτη», η υλοποίηση δηλαδή στην πράξη της κορυφαίας διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα τις τελευταίας δεκαετίας, για την οποία ψηφίσαμε πριν από ενάμιση μήνα αναδεικνύοντας τους πρώτους αιρετούς περιφερειάρχες, αλλά και τους δημάρχους των 335 πλέον «Καλλικρατικών» δήμων.

Ωστόσο, λίγες μόλις εργάσιμες ημέρες μέχρι το τέλους του έτους και ενώ ξεκίνησαν σε όλη τη χώρα οι ορκωμοσίες των πρώτων νέων αιρετών αρχόντων που θα εγκαινιάσουν τον «Καλλικράτη» τα προβλήματα ομαλής εφαρμογής του νέου θεσμού μοιάζουν ακόμα βουνό.

Βεβαίως, λύθηκε ήδη ένα από τα βασικότερα, αυτό της ολοκλήρωσης των μετατάξεων (αρχικά εθελούσιες και στη συνέχεια υποχρεωτικές) του προσωπικού των σημερινών νομαρχιών, που καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου στους νέους δήμους και από τις σημερινές κρατικές περιφέρειες στις νέες αιρετές περιφέρειες. Έτσι, 6.500 περίπου υπάλληλοι ήδη μετακινήθηκαν, με την διασφάλιση ότι δεν θα επηρεαστεί η προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, δηλαδή θα εξακολουθούν να υπηρετούν στις περιοχές που απασχολούνταν μέχρι και σήμερα.

Αυτά βέβαια, θεωρητικά. Διότι στην πράξη, οι νέοι αιρετοί φοβούνται ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα ανισοκατανομής προσωπικού, με υπερπληθώρα στις έδρες των νέων δήμων και περιφερειών και ελλείψεις σε προσωπικό σε άλλες περιοχές των ορίων ευθύνης τους. Και οι διορθώσεις που θα απαιτηθούν εκ των υστέρων, ενδέχεται τότε να μην μπορούν να καλύψουν πλήρως όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, με επακόλουθο σημαντικά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα.



Δεκάδες εκκρεμότητες

Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμότητες ομαλής υλοποίησης του «Καλλικράτη» για την αντιμετώπιση των οποίων οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γιάννη Ραγκούση, έχουν αποδυθεί σε έναν ασταμάτητο αγώνα δρόμου. Το χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 να έχουν λειτουργήσει πλήρως και εύρυθμα σε όλη την επικράτεια, όλες οι νέες αυτοδιοικητικές δομές, ώστε και οι μεγάλες αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί να αρχίσουν να αποδίδουν απτά αποτελέσματα στους πολίτες. Επομένως, ανάλογος είναι και ο όγκος δουλειάς που περιμένει τους νέους αιρετούς, για τον οποίο ήδη έχουν ενημερωθεί σε σχετικά σεμινάρια – «φροντιστήρια».

Πολύτιμο εργαλείο στην όλη προσπάθεια είναι και ο «Οδικός Χάρτης» που συνέταξε το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).



Το κρίσιμο πρώτο δίμηνο

Με την εγκατάσταση των νέων αρχών (3 Ιανουαρίου) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η στέγαση καταρχήν των υφιστάμενων υπηρεσιών, καθώς και αυτών που μεταφέρονται από τις νομαρχίες, με παρατάσεις μισθώσεων, νέες μισθώσεις και συστέγαση κάποιων υπηρεσιών - σε πρώτη φάση - με περιφέρειες. Άμεσα επίσης, οι δήμοι και οι περιφέρειες θα πρέπει να αποκτήσουν τον νέο ΑΦΜ τους και τις νέες σφραγίδες τους, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα πρέπει να διαθέτουν την ιστοσελίδα τους.

Η λειτουργική και διοικητική ολοκλήρωση της ενοποίησης των παλιών δήμων, με ενοποίηση μητρώων, υπηρεσιών, στοιχείων οικονομικής διαχείρισης, απογραφή περιουσιακών στοιχείων και ό,τι άλλο απαιτείται θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Φεβρουαρίου.

Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει επίσης, να έχει συγκροτηθεί η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, που θα συγκροτηθεί με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του κάθε δημοτικού συμβουλίου. Θα αριθμεί από 25 έως 50 μέλη, εκπροσώπους φορέων, παραγωγικών φορέων και τοπικών συλλόγων, ενώ το 1/3 των μελών θα είναι απλοί δημότες. Με την ίδια πλειοψηφία, θα έχει γίνει εξάλλου, η επιλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη».

Στο πρώτο δίμην του 2011 εξα΄λλοθ Μείζον ζήτηµα φοβούνται οι αιρετοί πωςθα ανακύψει και µε τις δηµοτικέςεπιχειρήσεις και τα νοµικά πρόσωπα (ΝΠΔΔ) των δήµων.
Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011 απαιτείται να έχουν κλείσει ή συγχωνευθεί περίπου 4.500 από τις συνολικά 6.000 υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ. Στη διαδικασία εμπλέκονται φυσικά και αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι και ήδη το υπουργείο σκέπτεται την πιθανότητα να υπάρξει κάποια μικρή έστω παράταση για την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων. Ήδη άλλωστε αυτό έχει γίνει με σχετική τροπολογία στη Βουλή σε ό,τι αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.



Τα επόμενα βήματα

Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί στους τουριστικούς δήμους η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και σε όλους το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών. Επίσης, θα έχει δημιουργηθεί η πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή του Δημότη. Στη γραμμή αυτή θα μπορούν να απευθύνονται οι δημότες και οι κάτοικοι της πόλης για κάθε μεγάλο ή μικρό ζήτημα της καθημερινότητας που τους απασχολεί και αφορά οποιονδήποτε από τους τομείς ευθύνης του δήμου.

Θα έχουν επίσης δημιουργηθεί το Γραφείο Εθελοντισμού, αλλά και το Γραφείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο θα έχει ως στόχο την προώθηση δράσεων ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, πάνω σε κοινωνικά θέματα. Έτσι, οι τοπικές επιχειρήσεις, ανάλογα με τη φύση τους, θα μπορούν να διαθέτουν προϊόντα για διανομή ή να προσφέρουν υπηρεσίες σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Στο ίδιο διάστημα εξάλλου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία αποκεντρωμένων Ληξιαρχείων στα τοπικά μαιευτήρια για την άμεση αποστολή και παράδοση πιστοποιητικών και άλλων δημόσιων εγγράφων, καθώς και τα πλαίσια συνεργασίας με τα περιφερειακά νοσοκομεία για ιατρικές παροχές, της συνταγογράφησης φαρμάκων από τα ΚΑΠΗ, με τη σύμπραξη ΚΑΠΗ - γιατρών ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης, η σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους άπορους δημότες, όπως και η δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, αλλά και Κοινωνικού Φαρμακείου.

Η σύσταση εξάλλου χιλίων ηλεκτρονικών ΚΕΠ προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα το 2011, μέσω των οποίων θα εξασφαλιστεί η άμεση παροχή διοικητικών υπηρεσιών στον πολίτη από το σπίτι, με άρση της ενδιάμεσης απόστασής τους με τις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες.

press-time.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου