Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Κυνήγι

Οικολόγος-κυνηγός μετά την βόλτα του στην φύση
της Αγγέλας Μπαρτσιώκα

Με αφορμή ένα παλιό δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και ..κλέβοντας κάποιες από τις σκέψεις του συγγραφέα, έχω να εκφράσω κάποιες απόψεις που πιστεύω έχουν πολλοί συμπολίτες μας.

Ένας Ούγγρος είχε βρει ένα νεογέννητο κότσυφα. Τον πήγε στο Ουγγρικό Κέντρο Πουλιών όπου τον μεγάλωσαν και τον απελευθέρωσαν όταν πια ήταν έτοιμος να πετάξει. Του φόρεσαν όμως στο πόδι του μια μεταλλική ταυτότητα με τον τόπο απελευθέρωσης και έναν κωδικό αναγνώρισης.
Μερικούς μήνες αργότερα στα Γιάννενα ένας κυνηγός σκότωσε έναν κότσυφα που είχε ένα παράξενο δαχτυλίδι στο πόδι του….Το ίδιο πουλί που κάποιοι συνάνθρωποί μας βοήθησαν να επιβιώσει κάποιος το σκότωσε όταν περνώντας τα σύνορα σταμάτησε σ ένα δέντρο να ξεκουραστεί…

Αλλά ας διερωτηθούμε τι σημαίνει κυνηγός εν έτη 2011;
΄Όταν ο άνθρωπος κυνηγούσε το έκανε γιατί ήταν αναγκασμένος αφού έτσι έβρισκε την τροφή του. ΄Ηταν ξυπόλητος, φορούσε τις προβιές των ζώων που σκότωνε, άναβε φωτιές τρίβοντας τις πέτρες και κινδύνευε από τα θηράματα τόσο όσο κι εκείνα από αυτόν.
Μερικές χιλιάδες έτη αργότερα οι μόνοι που εξακολουθούν να κυνηγούν από ανάγκη επιβίωσης είναι κάποιες άγριες φυλές και μάλιστα με φυσοκάλαμα..
Τι σχέση έχουν οι ορδές των σημερινών κυνηγών με τα άρβυλα, τις στολές παραλλαγής και τις επαναληπτικές καραμπίνες , όταν μετά τα κοψίδια και τα κρασιά της Κυριακής παίρνουν τα βουνά για να κυνηγήσουν;
Μήπως κυνηγούν για να σώσουν τις…σπηλιές τους από τις νυχτερινές επιδρομές των άγριων…λυσσασμένων ….ορτυκιών;
΄Η μήπως για να πάρουν το δέρμα τους για να προστατευθούν από το κρύο των…παγετώνων;
Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι είναι οικολόγοι γιατί εκτρέφουν μεγάλο αριθμό ορτυκιών που στη συνέχεια αφήνουν ελεύθερα για…να τα σκοτώσουν όταν έχουν διάθεση. Δεν τους περνάει βέβαια από το μυαλό ότι η αύξηση του πληθυσμού θα γίνονταν αν δεν σκότωναν κανένα.
΄Αλλοι λένε ότι σκοτώνοντας βοηθάνε την ισορροπία του οικοσυστήματος. Πως ακριβώς; Με το να σκοτώνεις μπεκάτσες…κάνεις καλύτερη τη φύση; Η φύση είχε πολύ καλύτερη ισορροπία πριν πατήσει το πόδι του ο άνθρωπος και βέβαια το να γεμίζουν τα δάση κάλυκες ούτε αυτό βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αλλά ας μας πουν τι διδάσκουν στα παιδιά τους. ΄Ότι το να σκοτώνουν για την ευχαρίστησή τους ,γιατί αυτό προϋποθέτει το «σπορ» τους ,είναι οικολογία;
Κάποιοι μάλιστα λένε ότι είναι αθλητές. Ξεχνούν βέβαια ότι χρειάζεται η συμμετοχή όλων όσοι συμμετέχουν σε ένα άθλημα…και δεν νομίζω να συμφώνησαν …οι μπεκάτσες και τα λοιπά θηράματα να τα σκοτώνουν.
Και αφού αγαπούν τόσο πολύ να περπατούν στη φύση γιατί δεν το κάνουν ξαρμάτωτοι ώστε να μην τους βαραίνουν και τα συμπράγκαλα του θανάτου που κουβαλούν;


Και για να ακριβολογούμε:
Το κυνήγι είναι υπεύθυνο για την εξαφάνιση πολλών ειδών ζωής στον πλανήτη.
΄Εχει διαταράξει την τροφική αλυσίδα ευνοώντας τον υπερπληθυσμό κάποιων ειδών, όπως τα τρωκτικά..
Μολύνουν τη φύση με τόνους μολυβιού και πλαστικού που περιέχουν τα φυσίγγια τους.
Είναι υπεύθυνο για πυρκαγιές στα δάση.
Είναι υπεύθυνο για δημιουργία χιλιάδων αδέσποτων, αφού σωρηδόν εγκαταλείπονται οι σκύλοι…υπάλληλοι …. όταν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, στην καλύτερη περίπτωση , γιατί πολλές φορές εκτελούνται εν ψυχρώ….
Είναι πράξη οικονομικά ασύμφορη, μιας και τα χρήματα που εισπράττει το κράτος από τους νόμιμους κυνηγούς για τις άδειες, είναι δυσανάλογα σε σχέση με το κόστος του κρέατος και τις εισαγωγές κυνηγετικών ειδών.
Καλλιεργεί τη βία, εκπαιδεύοντας τα πιο άγρια ένστικτα του ανθρώπου.
Είναι πράξη καθαρά αντιδημοκρατική, μιας οι 400.000 περίπου κυνηγοί είναι έτσι κι αλλιώς μειοψηφία σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό και φυσικά δεν ρωτήθηκε κανείς μας αν συμφωνούμε στον αφανισμό των ζωικών ειδών της φύσης, η οποία ανήκει σε όλους μας.

Αγγέλα Μπαρτσιώκα
Πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
στο Lamiareport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου