Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Λαϊκή… ανομία

Σε κατάσταση πλήρους αταξίας και αποδιοργάνωσης η λαϊκή αγορά στην πλ. Καραϊσκάκη


Πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι νομίζουν ότι η ανομία και η αταξία κυριαρχούν μόνο στο κέντρο της Λαμίας. Ένα χιλιόμετρο πιο πέρα, στην πλατεία Καραϊσκάκη, κάθε Τετάρτη διοργανώνεται η λαϊκή αγορά που εξυπηρετεί κυρίως τους κατοίκους της πόλης σε Νέα Σφαίρα, Άνοιξη, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή γύρω απ’ το Δημοτικό Θέατρο. Η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών έχει οδηγήσει τους χώρους πέριξ της αγοράς κυριολεκτικά σε «άντρο» παράνομων δράσεων.

Αθίγγανοι στήνουν την πραμάτια τους στα πεζοδρόμια και στο δρόμο με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση από τους διερχόμενους οδηγούς, καθώς περιορίζεται ο δρόμος κυκλοφορίας τους. Ασυνείδητοι παρκάρουν στα όποια πεζοδρόμια απομένουν και… «πετάγονται» μέχρι τους πάγκους να ψωνίσουν, αφήνοντας τα αυτοκίνητα όπου θέλουν.
Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη ελέγχου και πλέον ο Δήμος είναι αυτός που θα πρέπει να επιβάλλει την τάξη, αφού οι αρμοδιότητες περνούν σ’ αυτόν μέσω του Καλλικράτη με τον ερχομό του νέου χρόνου.

Τι ίσχυε, τι θα ισχύει και ποιοι ευθύνονται για τους ελέγχους

Μέχρι το τέλος του 2010 ο Δήμος ήταν αρμόδιος να χωροθετεί τη λαϊκή αγορά, τον τόπο ή τον χώρο -αν θέλετε- των παραγωγών και όχι τη θέση τους. Οι θέσεις αυτές έχουν καθοριστεί με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και δίνονται στο χώρο που οριοθέτησε ο Δήμος. Μέχρι σήμερα πολλές ήταν οι αρμοδιότητες του Τμήματος Λαϊκών Αγορών της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα το Τμήμα ήταν υπεύθυνο για:

• Την παρακολούθηση της τήρησης της νομοθεσίας του υπαίθριου εμπορίου και λαϊκών αγορών.

• Την έκδοση απόφασης συγκρότησης της γνωμοδοτικής επιτροπής αδειοδοτήσεων για θέματα υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου (καθορισμός αδειών πλανόδιου εμπορίου, χορήγηση αδειών, κλπ.).

• Την χορήγηση αδειών υπαίθριου – πλανόδιου εμπορίου.

• Την έκδοση απόφασης συγκρότησης της γνωμοδοτικής επιτροπής για θέματα Λαϊκών Αγορών (ίδρυση, μετακίνηση, κατάργηση λαϊκών αγορών, καθορισμός αριθμού και είδος χορηγουμένων αδειών επαγγελματιών πωλητών Λαϊκών Αγορών).

• Τη χορήγηση επαγγελματικών και παραγωγικών αδειών πωλητού Λαϊκών Αγορών.

• Την τήρηση Μητρώου Χονδρεμπόρων και Χονδρεμπορικών Επιχειρήσεων πώλησης οπωροκηπευτικών και αλιευτικών προϊόντων.

• Τη μέριμνα για την έκδοση απόφασης από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την ίδρυση, μετακίνηση και κατάργηση Λαϊκών Αγορών που λειτουργούν στο Νομό.

Υπεύθυνοι για τον έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας και νομιμότητας των λαϊκών αγορών είναι τα μικτά κλιμάκια λαϊκών αγορών, η Διεύθυνση Εμπορίου, η ελληνική αστυνομία και τέλος η δημοτική αστυνομία. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κανείς εκ των ανωτέρω δεν έκανε τον κόπο να ελέγξει το τι συμβαίνει κάθε Τετάρτη στη λαϊκή αγορά της πλ. Καραϊσκάκη. Κι αυτό γιατί όλες οι φωτογραφίες που παραθέτουμε δεν είναι μιας μέρας, αλλά τραβήχτηκαν από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι την περασμένη Τετάρτη. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η κατάσταση παρατηρήθηκε σε όλο το προαναφερόμενο διάστημα της έρευνας, προφανώς κάτω απ’ τα μουστάκια και το… άγρυπνο βλέμμα των προαναφερομένων φορέων.

Ένα ακόμη ζήτημα που εγείρεται περί νομιμότητας είναι αν όλοι αυτοί οι… πωλητές του δρόμου διαθέτουν ταμειακές μηχανές, ακόμη και άδειες. Στις αρμοδιότητες άλλωστε των ανωτέρω φορέων είναι και οι έλεγχοι από τα ορισθέντα κλιμάκια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας για την προστασία του υγιούς εμπορίου. Με ποιο τρόπο λοιπόν διαφυλάσσεται η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των πωλητών; Είναι ακόμη ένα ζήτημα που πρέπει να προσεχθεί μιας και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα άλλων πόλεων, στις οποίες υπάρχουν τριβές μεταξύ πωλητών και αθιγγάνων.

Οι αρμοδιότητες πλέον των λαϊκών αγορών περνούν όλες στο Δήμο. Σύμφωνα με τον Νόμο του Καλλικράτη (άρθρο 94 - Πρόσθετες αρμοδιότητες Δήμων) οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Στον Τομέα Ποιότητας Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, στην παράγραφο 5, ρητά αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των χώρων και των όρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Αν λάβουμε υπόψη μας και την παράγραφο 12 η οποία αναφέρει ότι ο Δήμος θα είναι υπεύθυνος για τη μέριμνα και τη λήψη μέτρων για την προστασία και αναβάθμιση της αισθητικής των πόλεων και των οικισμών, τότε θα πρέπει αυτή η κατάσταση να εκλείψει.

Ρεπορτάζ Παύλος Γ. Σφέτσας στον paratiritisfthiotidas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου