Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

''Ας το πάρει η Λαμία, η ΕΑ Πατρών ή ο ΠΑΟΚ''

Στον ελληνικό αθλητισμό και φυσικά και στο βόλει υπάρχουν δυο ειδών παραγόντων, αυτοί που σπανίζουν και θέλουν να είναι νοικοκυρεμένο το σωματείο τους, κι αυτοί που πλειοψηφούν και είναι …ότι βρέξει ας κατεβάσει.Το δεύτερο είδος που δυστυχώς το συναντάμε ιδιαίτερα στους μεγάλους συλλόγους είχαν μάθει να φουσκώνουν τους προϋπολογισμούς των ομάδων τους και να παίρνουν πρωταθλήματα, αν και άφηναν απλήρωτους παίκτες, προπονητές, προμηθευτές και ότι άλλο κόστιζε η κατάκτηση των τίτλων.

Συνήθως αυτού του είδους οι παράγοντες περίμεναν τις έκτακτες επιχορηγήσεις από τους πολιτευτές και τους πολιτικάντηδες και συνήθως τις έπαιρναν, αφού είχαν από πίσω τους τον υπέροχο κόσμο του συλλόγου, τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων. Ήταν ένα είδος πελατειακής σχέσης όπως και οι διορισμοί στο δημόσιο.
Έλα όμως ότου πέρασαν αυτές οι εποχές, κρατικό χρήμα δεν υπάρχει και οι «μεγάλοι» βρίσκονται στα πρόθυρα διάλυσης, αφού οι παράγοντες τους δεν βάζουν λεφτά στις ομάδες από την τσέπη τους, αλλά από τη δική μας τσέπη.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι παράγοντες που κάνουν το κουμάντο τους και δεν είναι φούσκες οι προϋπολογισμοί τους. Όταν λοιπόν σκάνε τα κανόνια στα άλλα… μαγαζιά, αυτοί ξέρουν ότι θα στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, στην τοπική κοινωνία και θα τα βγάλουν πέρα. Η οικονομική κρίση ίσως βοηθήσει να εξορθολογισθεί ο ελληνικός αθλητισμός και να μη παίρνουν τα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναικός, ο Ηρακλής, αλλά υγιείς οικονομικά ομάδες όπως η Λαμία, η ΕΑ Πάτρας, ακόμη και ο ΠΑΟΚ.

Από την άνοιξη φωνάζαμε ότι λεφτά δεν υπάρχουν για το βόλεϊ, αλλά οι παράγοντες των μεγάλων ομάδων, αν και έκαναν γενναίες περικοπές, περί άλλων τύρβαζαν. Οι φούσκες των περασμένων χρόνων ήταν τόσο μεγάλες που όσο κι αν τις περιόρισαν παρέμειναν τεράστιες. Ακόμη και το τελευταίο «ρουσφέτι» του Νικητιάδη, η υπόσχεση καταβολής 2.400.000 ευρώ από τα λεφτά μας δεν θα τους σώσει. Αν και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα δοθούν αυτά τα λεφτά, οπότε θα κλάψουν … μανούλες.

Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε και στο βόλει γυναικών, όπου βάση της προκήρυξης πέφτει μόλις ένας, αλλά οι παράγοντες που κατέχονται κι αυτοί από μεγαλοϊδεατισμό, φόρτωσαν με την προτροπή των προπονητών τους, τις ομάδες με δυο και τρεις ξένες. Έτσι για να λένε ότι η ομάδα τους βγήκε στην Ευρώπη, λες και έχουν στόχο την κατάκτηση των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Σε αυτό φταίνε βέβαια και οι προπονητές, που ως γνώστες του αθλήματος δεν τους προστατεύουν, αλλά τους προτρέπουν να αγοράσουν κι άλλη, κι άλλη, κι άλλη ξένη. Μήπως αυτοί θα τις
πληρώσουν. Τουναντίον, οι ίδιοι έχουν ένα σίγουρο μισθό από το δημόσιο και μετά ότι έρθει από το βόλει. Αντι να καθίσουν να δουλέψουν και να βγάλουν παίκτριες , προτρέπουν τους εργοδότες τους να ξοδέψουν περισσότερα. Μόνο ο Ηρακλής Κηφισιάς δεν έκανε περιττά έξοδα, αλλά εκεί έχουν ξένο προπονητή

ΥΓ: Εδώ ισχύει αυτό που λέει ένας φίλος. Καλείς τους προπονητές και τους ρωτάς «ποια παίκτρια έβγαλες εσύ; Καμία; Δεν δικαιούσαι να μιλάς, πάμε στον επόμενο»

* Ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και τον ψήφισαν, ο Αχιλλέας Μαυρομάτης έλεγε «θα πληρώνω κάθε Τετάρτη και τον ψήφισαν». Μόνο που στο βόλεϊ δεν υπάρχει ΔΝΤ να βάλει τάξη και το καράβι θα βουλιάξει αύτανδρο.

*Είναι πλέον τοις πάσι γνωστό ότι κουμάντο στα οικονομικά της ΕΟΠΕ κάνει ο Κωστής Ψαρουδάκης, αφού αυτός αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις και αποφασίζει ποιοι θα πληρωθούν. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να γλυτώσει από τη λαϊκή οργή ο τύποις ταμίας Βαρσαμής.

*Η τακτική των στελεχών της ΕΟΠΕ να παίρνουν τηλέφωνα στους δημοσιογράφους που κάνουν κριτική και να τους απειλούν, είναι τουλάχιστον άστοχη. Αυτά στους «υπαλλήλους» τους, αλλά εκεί απ ότι ξέρουμε απολογούνται, παρά εξουσιάζουν.

 


του Στέφανου Λεμονίδη
στην  Volley time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου