Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Καλλικράτης - Οδικός χάρτης άμεσων ενεργειών 4.500 χιλιάδες μετατάξεις από τις Νομαρχίες στους Δήμους

Πάνω από 4.500 υπάλληλοι που υπηρετούν στις νομαρχίες από τις αρχές του νέου έτους θα αρχίσουν να εργάζονται κανονικά στους δήμους καθώς οι σχετικές με την υποχρεωτική μετάταξή τους διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης έκανε ακόμη γνωστό ότι ο πλήρης κατάλογος των μετατασσόμενων υπαλλήλων έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ακόμη 16.000 υπάλληλοι των νομαρχιών θα μεταφερθούν αμέσως στις αιρετές περιφέρειες στις οποίες μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών τους. «Η μετακίνηση αυτή θα γίνει αυτόματα», είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι η προετοιμασία για την μετάβαση στην «εποχή του Καλλικράτη» έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ηδη, 21 Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, έχουν αποσταλεί προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπερέβη εαυτόν», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών για την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η σχετική επεξεργασία. Έχει, ολοκληρωθεί και η έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, ενώ έχουν εξευρεθεί τα κτίρια που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες, οι δήμοι έχουν προμηθευτεί σφραγίδες, νέες πινακίδες σήμανσης και εν γένει η υλικοτεχνική υποδομή είναι έτοιμη. Ο κ. Ραγκούσης, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα για τους δήμους ώστε να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Πάντως, όπως διευκρίνησε δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα για τους πολίτες οι οποίοι θα πηγαίνουν στα κτίρια στα οποία στεγάζοταν και στο παρελθόν οι πολεοδομίες και οι υπηρεσίες πρόνοιας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. «Οι πολίτες δεν θα έχουν προβλήματα ούτε με τα πιστοποιητικά καθώς έχει προχωρήσει πάνω από 90% η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων», τόνισε.

Ο κ. Ραγκούσης δεσμεύθηκε ακόμη ότι δεν θα απολύονται οι συμβασιούχοι που εργάζονται στις υπό συγχώνευση περίπου 6.000 επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ των δήμων και των οποίων οι συμβάσεις δεν έχουν λήξει. «Θα μεταφερθούν στις νέες επιχειρήσεις», τόνισε. Έκανε ακόμη γνωστό ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει καταρτίσει Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία, πρώτον, οι νέοι προυπολογισμοί των δήμων θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι και, δεύτερον, δεν θα πρέπει να επιβάλονται τέλη για την κάλυψη δαπανών που δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, όπως, για παράδειγμα, για την μισθοδοσία του διοικητικού προσωπικού. «Θα απαγορεύεται ο δήμος να είναι ελλειμματικός ακόμη και στον ανταποδοτικό τομέα», τόνισε. Παραδέχθηκε, όμως, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα δεν είναι υπερδανεισμένη ούτε ότι το δημόσιο δημόσιο χρέος έχει «γονατίσει» λόγω του χρέους των δήμων. «Το χρέος των δήμων είναι κάτω από το 1% του ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά.

Οδικός χάρτης άμεσων ενεργειών αιρετών τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού

Οδικός χάρτης άμεσων ενεργειών αιρετών τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄Βαθμού

Εισηγήσεις και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=374059&dt=21/12/2010#ixzz18mLWcdrh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου