Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Χαμηλή η χρηματοδότηση των ΤΕΙ τα επόμενα χρόνια

Η μη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ δεν σημαίνει υποβάθμιση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων το 2011, ίσως και μέχρι το 2014, θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, αναγνωρίζοντας πάντως ότι τα ΤΕΙ αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μιλώντας στη Σύνοδο των προέδρων των ανώτατων τεχνολογικών ιδρυμάτων, η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κλίμακα και η φύση των προβλημάτων δεν έχουν προηγούμενο, ίσως και στη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών» και ζήτησε «ειλικρίνεια και ρεαλισμό», προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές για να λύσουμε τα προβλήματα με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο» σημείωσε, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν πιστώσεις, αλλά θα πρέπει με τους υπάρχοντες πόρους να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση για να έχουμε ποιότητα.

Άλλωστε η διαπίστωση των προβλημάτων δεν είναι τωρινή. Η κρίση είναι εκείνη που βάζει το μαχαίρι στο λαιμό και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, συμπλήρωσε.

Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ακόμη πως το υπουργείο περιμένει τις προτάσεις των ΤΕΙ σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Δεν θέλουμε επ' ουδενί να δημιουργήσουμε ενα νόμο του ΠΑΣΟΚ και της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει ενας νόμος που θα ενσωματώσει τις προτάσεις των Ιδρυμάτων».

Σχολιάζοντας την υποβάθμισης των ΤΕΙ, που τα ίδια αναφέρουν ότι υφίστανται, η υπουργός τόνισε ότι δεν είναι στόχος η «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ γιατί ο ρόλος τους είναι διαφορετικός, μια άποψη που έχει εκφρασθεί απο το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά.

«Δεν καταλαβαίνω» πρόσθεσε «γιατί οτιδήποτε άλλο εκτός απο πανεπιστημιοποίηση, θεωρείται υποβάθμιση. Τα ΤΕΙ πρέπει να συνδεθούν με την εφαρμοσμένη έρευνα και τεχνολογία».

Αναφερόμενη στον «Καλλικράτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σημέιωσε ότι αυτή η χωροταξική αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει με αυστηρά ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά, οικονομικά και διοικητικά κριτήρια, ενώ θα πρέπει να γίνει και αποτίμηση της λειτουργίας τους.

Σχετικά με τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, για τα οποία οι Πρόεδροι των ΤΕΙ θεωρούν οτι αναγνωρίζονται τα πτυχία τους, η υπουργός ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι δεν δίδουμε κανενός είδους πτυχίων απο το υπουργείο Παιδείας και φυσικά δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης ως πανεπιστημιακών, των τίτλων που δίδουν αυτά τα κέντρα.

Στο περιθώριο της συνόδου, η Αννα Διαμαντοπούλου υποσχέθηκε ποιοτικές σπουδές με αντίκρισμα πτυχίων.

«Θεωρώ ότι ο διάλογος που θα ακολουθήσει όλο το επόμενο διάστημα θα είναι εποικοδομητικός με προτάσεις και όχι απλά με απορρίψεις και φωνές», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, δήλωσε: «Συζητάμε, προχωράμε, θα τελειώσουμε».
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου