Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων:
Πρόγραμμα "χτίζοντας το μέλλον"



Χτίζοντας το μέλλον: απαιτούνται γερά θεμέλια

Ζητούσαμε οικονομικά κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα ήδη από το 2002. Οχτώ χρόνια μετά η σημερινή κυβέρνηση κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι όμως αρκετό;

Σε μία ‘ανύποπτη’ χρονικά περίοδο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ίσως το πιο μεγαλόπνοο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα ‘Χτίζοντας το μέλλον’ στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 1 εκατομμυρίων κτιρίων ως το 2020, κυρίως μέσα από εθελοντικές συμφωνίες με τη βιομηχανία προκειμένου οι τελευταίες να παρέχουν πραγματικές εκπτώσεις τουλάχιστον 20% σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας.
Στη θεωρία, το κίνητρο είναι το χαμηλότερο κόστος επένδυσης και η δημιουργία μίας μεγάλης αγοράς με προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας από την οποία θα ενισχυθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace η εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 140.000 θέσεις εργασίας.

Η εξέλιξη αυτή μας ικανοποιεί, ανέκαθεν άλλωστε υποστηρίζαμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το μισό της λύσης για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών σε συνδυασμό με το υπόλοιπο μισό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στους δύσκολους καιρούς αναδείξαμε τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της, ενώ έχουμε δώσει συμβουλές στους πολίτες προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα σπίτι τους.

Αυτά όμως πρέπει να έχουμε και τώρα υπόψη αν θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να αποδώσει καρπούς. Η εμπειρία έχει δείξει ότι στην πράξη οι εθελοντικές συμφωνίες από μόνες τους δε λειτουργούν. Απαιτούνται ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τους πολίτες προκειμένου να ‘κινηθεί’ η αγορά. Επίσης, παραμένει ασαφές ποιος θα είναι ο ρόλος του τραπεζικού τομέα στο πρόγραμμα, καθότι χωρίς την παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες και χαμηλότοκων δανείων προς τους πολίτες η πραγματοποίηση παρεμβάσεων σε οικίες και εμπορικά καταστήματα και γραφεία καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη αυτή την περίοδο.

Η Greenpeace ήδη από το 2007 έχει καταθέσει στην τότε κυβέρνηση πρόταση για ένα ολοκληρωμένο πακέτο κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα. Στις αρχές του 2010, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Greenpeace κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για παροχή φορολογικών κινήτρων προς τους πολίτες που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην γρηγορότερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει λάβει το μήνυμα. Είμαστε ήδη στα μισά της διαδρομής. Μείνετε μαζί μας για να την ολοκληρώσουμε με επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου