Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Μετά τα 45 απαραίτητη η καθημερινή λήψη ασπιρίνης

Όλοι όσοι άνω των 45 ετών, θα πρέπει να παίρνουν μια μικρή καθημερινή δόση ασπιρίνης για να προστατευτούν από καρδιακές παθήσεις, αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου και κυρίως αυτού του εντέρου. Αυτά αναφέρθηκαν από μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό Lancet.
Σύμφωνα με αυτούς, είναι απαραίτητη η λήψη 75 mg ασπιρίνης κάθε μέρα, για όλους τους μεσήλικες, αφού η χρήση της για 5 συναπτά έτη, έδειξε σημαντική (κατά ¼) μείωση της εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, αλλά και ελάττωση κατά το 1/3 των θανάτων από την ασθένεια! Τα 75 mg που προτείνονται, είναι το ¼ του κλασικού χαπιού ασπιρίνης που κυκλοφορεί στα φαρμακεία.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, λένε οι ερευνητές, είναι σημαντικά λιγότερες από τα οφέλη και εμφανίζονται κυρίως σε άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. Όμως έχει παρατηρηθεί σε μερικά άτομα ότι, μετά από ένα διάστημα καθημερινής χρήσης, υπάρχει μια μικρή προσαρμοστικότητα του οργανισμού στο φάρμακο, μειώνοντας τη δραστικότητα των παρενεργειών.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ασπιρίνη αποτελεί σημαντικό προστατευτικό φάρμακο για την καρδιά, αλλά η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι έχει και άλλα, τεράστια, οφέλη πέρα από τα γνωστά. Τα αποτελέσματα θα μπορέσουν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι μια και ο καρκίνος του εντέρου είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο, όπως άλλωστε και οι καρδιακές παθήσεις.

Ο καθηγητής νευρολογίας Rothwell, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής της μελέτης, αναφέρει εκτός των άλλων ότι, το παυσίπονο αυτό είναι μάλλον βέβαιο ότι μπορεί να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό και από άλλες μορφές καρκίνου, εκτός αυτού του εντέρου, αφού μεταξύ όλων αυτών των ασθενειών υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία ανάπτυξης.

Επειδή ακόμα δεν έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες για την καθημερινή λήψη του φαρμάκου και τις αιμορραγικές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει, οι ειδικοί συνιστούν προς το παρόν, την καθημερινή χρήση της ασπιρίνης μόνο σε άτομα με ιστορικό επικίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του εντέρου.


Πηγή: The Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου