Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Οι καλύτερες εφευρέσεις του 2010 από το Time

Το περιοδικό «Time» ψήφισε τις 50 καλύτερες εφευρέσεις του 2010 στους τοµείς της τεχνολογίας, των µεταφορών, της υγείας, της µηχανικής, της πράσινης ενέργειας, της ροµποτικής, του λογισµικού υπολογιστών, της άµυνας και της ένδυσης. Ως καλύτερη τεχνολογική εφεύρεση ψηφίστηκε το iPad, η ταµπλέτα της Apple, που µέχρι το τέλος του Σεπτεµβρίου είχε πουλήσει 7.500.000 κοµµάτια.
Με πάχος 1,25 εκατοστών, βάρος 700 γραµµαρίων καιοθόνη 9,7 ιντσών, µπορεί µε µία φόρτιση να παίζει επί 10 ώρες συνεχόµενα βίντεο και να µείνει σε κατάσταση αναµονής για ένα µήνα. Η συσκευή προσφέρει εύκολη πλοήγησηστο ∆ιαδίκτυο, πρόσβαση στα e-mail, αναπαραγωγή µουσικής, βίντεο και ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Μεταξύ των 50 καλύτερων εφευρέσεων συγκαταλέγεται το λέιζερ που σκοτώνει τα κουνούπια! Ενα πρώην στέλεχος της Microsoft ανέπτυξε µια µέθοδο εξολόθρευσης των κουνουπιών που µεταδίδουν ελονοσία, «πυροβολώντας» τα µε ακτίνες λέιζερ. Μια άλλη ερευνητική οµάδα «έφτιαξε» ένα κουνούπι µεµεταλλαγµένο DNA, το οποίο είναι απρόσβλητο από το παράσιτο που µεταδίδει την ελονοσία µε το τσίµπηµα του κουνουπιού. Το επόµενο βήµα είναι να γίνει το νέο κουνούπι πιο ισχυρό από το κοινό είδος, µε στόχο να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον καινα εξολοθρεύσει το θανατηφόρο κουνούπι.

Η βρετανική εταιρεία Xeros κατασκεύασε το πλυντήριο που πλένει ρούχα (σχεδόν) χωρίς νερό! Πρόκειται για ένα µηχάνηµα που αντλεί δύναµη καθαρισµού από επαναχρησιµοποιούµενες «χάντρες» από νάιλον, οι οποίες απορροφούν τους λεκέδες και καταναλώνουν κατά 90% λιγότερο νερό από ένα συνηθισµένο πλυντήριο.

Μετά το ροµπότ-υπηρέτη, έρχεται το ροµπότ-ψεύτης! Το µηχάνηµα, που απευθύνεται κυρίως στις ένοπλες δυνάµεις, χρησιµοποιεί αλγόριθµους για να θολώνει τα νερά του αντιπάλου, δίνοντας ψεύτικα στοιχεία για το πού βρίσκεται. Μπορεί να δηµιουργήσει µια παραπλανητική διαδροµή, να στείλει εσφαλµένα µηνύµατα και να αποπροσανατολίσει τον εχθρό.

Αλλά και το ροµπότ-δάσκαλος είναι γεγονός! Ηδη στη Νότια Κορέα χρησιµοποιείται πειραµατικά και… απαλλάσσει πολλούς εκπαιδευτικούς από τα καθήκοντά τους. Η ασιατική χώρα απασχολείπερίπου 30.000 αλλοδαπούς δασκάλους Αγγλικών.

Ενα ιατρικό «θαύµα»που κάνει τους παραπληγικούς ασθενείςνα σταθούν στα πόδια τους κατάφεραν οι κατασκευαστές του eLegs, ενός καινοτόµου εξωσκελετού. Πρόκειται για ένα ροµποτικό προσθετικό πόδι που χρησιµοποιεί τεχνητή νοηµοσύνη για να «διαβάσει» τις χειρονοµίες του βραχίονα, προσοµοιώνοντας τη φυσική ανθρώπινη κίνηση. Ποιος είπε ότι δεν µπορείτε να γίνετε υπερήρωες;

Τέλος, το XOS 2, γνωστό και ως «Κοστούµι του Iron Man», επιτρέπει ακόµη και στον πιο αδύναµο άνθρωπο να σηκώσει έως και 90 κιλά χωρίς να ιδρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου