Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Προβλήματα με τη φοίτηση των παιδιών Ρομά στο σχολείο

Ενημερωθήκαμε σήμερα για την αναστάτωση στο Σύλλογο Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Μαγνησίας σχετικά με τη σχολική φοίτηση των παιδιών των τσιγγάνων του Ξηριά στο σχολείο.

Προσπαθήσαμε και ήλθαμε σε επικοινωνία με το προσωπικό του Ιατροκοινωνικού Κέντρου, που λειτουργεί στον καταυλισμό του Ξηριά. Μας ενημέρωσαν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, πρόκειται για φέτος να φοιτήσουν 53 παιδιά Ρομά, τα οποία θα κατανεμηθούν στα τέσσερα πιο κοντινά σχολεία του καταυλισμού και θα ενταχθούν σε αντίστοιχες προπαρασκευαστικές τάξεις υποδοχής, οι οποίες ετοιμάζονται και για τις οποίες προβλέπεται να έρθουν 4 νέοι δάσκαλοι.

Το θέμα είναι γενικότερο. Αδιαμφισβήτητο και αυτονόητο θεωρείται, και είναι, ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης στη στοιχειώδη εκπαίδευση όλων των παιδιών, και των Ρομά, γιατί η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους. Είναι επίσης γνωστό ότι η σχολική φοίτηση των παιδιών Ρομά στη χώρα μας, και στη Λαμία, δυστυχώς είναι περιορισμένη έως μηδενική. Και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες κυρίως στην πολιτεία και στις αρμόδιες Υπηρεσίες Εκπαίδευσης.

Η Ελλάδα έχει ήδη μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για το σχολικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά στον Ασπρόπυργο, ενώ εκκρεμούν δύο νέες προσφυγές πάλι για τον Ασπρόπυργο και για τις Σοφάδες. Το Υπουργείο Παιδείας, εξ αιτίας και αυτού του γεγονότος, καταβάλει προσπάθεια να μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό το πρόβλημα.

Όμως η καθυστέρηση δεν δικαιολογείται. Έπρεπε ήδη να έχει γίνει η προεργασία εγγραφής των παιδιών από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έπρεπε ήδη να ληφθεί πρόνοια για τις αίθουσες και τους δασκάλους, έπρεπε ήδη να έχουν ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα τους ίδιους τους γονείς των Ρομά μαθητών, τους Συλλόγους Γονέων των Σχολικών Μονάδων για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί και για το πόσοι μαθητές θα πάνε σε κάθε σχολείο. Έπρεπε ήδη να έχει λυθεί ο τρόπος μεταφοράς των παιδιών, να γίνουν όλοι οι εμβολιασμοί που προβλέπονται κι έπρεπε οι μαθητές να είναι στις τάξεις τους.

Το πρόβλημα του καταυλισμού των Ρομά στον Ξηριά παραμένει. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες και φυσικά τα προβλήματα, που δημιουργούν και οι ίδιοι, προκαλούν τη δυσφορία των κατοίκων και της Νέας Μαγνησίας. Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών θεωρεί πως με τον κατάλληλο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων μπορεί και πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε, ενώ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων σε μέρος ασφαλές και ανθρώπινο, για την οριοθέτηση της κοίτης του Ξηριά, για τη δημιουργία βοτανικού κήπου και για την αναβάθμιση του χειμάρρου σε χώρο αναψυχής, συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, με την εκπόνηση ενός Ειδικού Σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου