Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Πράσινο φως για τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων

ΣτΕ: πράσινο φως για τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων
Το «πράσινο φως»έδωσε το Συμβούλιο Επικρατείας για την εγκατάσταση των λεγόμενων βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων στη Αθήνα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι ο βυθιζόμενος κάδος, ο οποίος τοποθετήθηκε πιλοτικά στην πλατεία Κολωνακίου δεν αποτελεί εστία μόλυνσης όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, αλλά προάγει το βιώσιμο περιβάλλον.
Στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας, απέναντι από το Βρετανικό Συμβούλιο, έχει τοποθετηθεί υπόγειο κοντέινερ με ένα υπέργειο άνοιγμα, στο οποίο οι κάτοικοι μπορούν να πετούν τις σακούλες με τα απορρίμματα.
Το σύστημα διαθέτει και συμπιεστή που μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων μέχρι να γίνει η αποκομιδή με ειδικά μηχανήματα.
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ενέκρινε ότι η απόφαση του δήμου Αθηναίων, με στόχο τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και την αναβάθμιση της αισθητικής της περιοχής, είναι επαρκώς αιτιολογημένη.
Ακόμη, απέρριψε των ισχυρισμό των κατοίκων ότι με την τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος, καθώς δημιουργείται μόνιμη εστία μολύνσεως και δυσωδίας.
Επίσης, το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό ων κατοίκων ότι αλλοιώνεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της πλατείας Κολωνακίου, αφού ο νέου τύπου κάδος αφαιρεί τμήμα της πλατείας από την κοινή χρήση.
Το κοντέινερ καταλαμβάνει μικρό τμήμα υπόγειου χώρου.
Τέλος, κρίθηκε ότι δεν απαιτείται για την τοποθέτηση των κοντέινερ η έκδοση οικοδομικής άδειας

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου