Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Περί δημοσκοπήσεων.... το παρασκήνιο

Η αυλαία των δημοσκοπήσεων έπεσε. Ό,τι νούμερα ήταν να δούμε, τα είδαμε και τα δημοσιεύσαμε .
Την επόμενη μέρα όμως, μπορούμε να καταθέσουμε προβληματισμούς για αναπάντητα ερωτήματα.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα ΗΜΕΡΑ και το LamiaReport πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής και υπεύθυνο τον καθηγητή και Πρόεδρο του τμήματος κ. Επαμεινώνδα Πανά.

Σε επικοινωνία που είχαμε την Τετάρτη με τον καθηγητή κ. Πανά μας ξεκαθάρισε ότι την συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν την "παρήγγειλε" ΚΑΝΕΝΑΣ και ότι γινόταν στα πλαίσια των ερευνών και των δημοσκοπήσεων που έκανε το τμήμα του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Όταν του γνωστοποιήσαμε την καταγγελία που δεχθήκαμε την Τετάρτη στις 20 Οκτωβρίου ότι στη δημοσκόπηση για τον Δήμο της Λαμίας στο ερωτηματολόγιο ΔΕΝ συμπεριλαμβανόταν η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών με επικεφαλής τον Παναγιώτη Στασινό, μας το επιβεβαίωσε και μας τόνισε ότι η δημοσκόπηση για το δήμο της Λαμίας θα ξαναρχίσει από εκείνη τη στιγμή ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

Στην ταυτότητα της έρευνας που έστειλε στην ΗΜΕΡΑ και στο LamiaReport για τον Δήμο της Λαμίας ΔΕΝ αναφέρονται οι ημερομηνίες διεξαγωγής της δημοσκόπησης παρά μόνο ο μήνας δηλ. "ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010" Αναφέρεται επίσης και το δείγμα: 803 άτομα ρωτήθηκαν για τον Δήμο Λαμιέων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν η δημοσκόπηση για τον Δήμο έγινε περίπου μέσα σε ένα 24ωρο, αφού έπρεπε τα στοιχεία να τα επεξεργαστούν οι συνεργάτες του, να καταρτίσουν όλους τους πίνακες και να είναι το βράδυ της Πέμπτης στη διάθεση των εφημερίδων και των μέσων για να δημοσιευθούν το πρωί της Παρασκευής.

Στην δημοσκόπηση για την Περιφέρεια της Στερεάς αναγράφεται στην ταυτότητα της έρευνας η ημερομηνία διεξαγωγής (17-21/10).
Στην ταυτότητα της έρευνας για τη Στερεά αναφέρεται επίσης και το δείγμα 1.103 άτομα

Έχουμε λοιπόν 803 άτομα μέσα περίπου σε ένα 24ωρο για τη Λαμία και 1.103 άτομα δείγμα για 5 ολόκληρες ημέρες σε όλους τους νομούς της Στερεάς.

Ζητήσαμε από τον επικεφαλής καθηγητή της έρευνας, αφού μας έστειλε τις δύο παραπάνω έρευνες, να μας δώσει και συμπληρωματικά στοιχεία για τους 5 νομούς της Στερεάς, ξεχωριστά για κάθε νομό, έτσι ώστε να δούμε τη δυναμικότητα των υποψηφίων Περιφερειαρχών ανα νομό, καθώς επίσης και την αναλογικότητα στο δείγμα πληθυσμιακά.
Ο καθηγητής μας απάντησε ότι δεν είναι έτοιμα ακόμη (πρωί Παρασκευής), αλλά τα επεξεργάζονται οι συνεργάτες του.
Μας διαβεβαίωσε ωστόσο ότι σε μια ώρα περίπου θα είναι στη διάθεσή μας τα αναλυτικά στοιχεία ανά νομό.
Ε, όσο τα είδατε εσείς, τόσο τα είδαμε κι εμείς. Και σαν να μην έφτανε αυτό, "χάσαμε" και τον κύριο Καθηγητή, αφού δεν απαντούσε σε απανωτές κλήσεις μας σε σταθερό και κινητό, για να έχουμε έστω μια δικαιολογία, αφού δεν έστειλε ποτέ τα αναλυτικά στοιχεία ανά νομό που μας είχε υποσχεθεί.

Δεν θέλουμε να αναφερθούμε και να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες... τα συμπεράσματα, δικά σας!

Lamiareport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου