Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Προσφυγή κατά της Ελλάδας για τον Ασωπό για προσβολή του δικαιώματος στην υγεία

Παρεμβαίνοντας στο περιβαλλοντικό ζήτημα του Ασωπού, η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατέθεσε συλλογική προσφυγή κατά της ελληνικής δημοκρατίας, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Με την προσφυγή δίνεται μια διεθνής διάσταση στο θέμα του Ασωπού, θίγεται το ζήτημα της υγείας των πολιτών, οι παραλήψεις των δημόσιων φορέων και τίθεται το θέμα σε μια δικαστική διαδικασία», επισήμανε σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεντεύξεων της ΕΣΗΕΑ, ο δικηγόρος και λέκτορας δημοσίου διεθνούς δικαίου του πανεπιστημίου της Θράκης, Γιάννης Κτιστάκις, ο οποίος συνέταξε την προσφυγή.

Η προσφυγή στρέφεται κατά της ελληνικής Δημοκρατίας, για πράξεις και παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης, της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και του δήμου Οινοφύτων. Επίσης, καταλογίζει στην ελληνική Δημοκρατία ότι παραβίασε το άρθρο 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, δηλαδή, το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων.

Η ενδοκρινολόγος και διευθύντρια του ενδοκρινολογικού τμήματος του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Φωτεινή Μαλανδρίνου, χαρακτήρισε το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού ως «μια βόμβα στο σύστημα υγείας, με δούρειο ίππο την επόμενη γενιά», ενώ επεσήμανε τις ορμονικές και ενδοκρινικές διαταραχές που προκαλούνται εξαιτίας των τοξικών αποβλήτων και που ως συνέπεια έχουν, μεταξύ άλλων και την στείρωση.

Ο επίκουρος καθηγητής υγείας τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα τρόφιμα που παράγονται στις περιοχές που υφίστανται την μόλυνση.

Ωστόσο, το μέλος του ΙΤΕΑΠ, ο πρεσβύτερος Ιωάννης Οικονομίδης δήλωσε ότι: «Αυτή τη φορά έχουμε, όχι απέναντί μας, αλλά πλάι μας ένα υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο φανερώνει μια ελπιδοφόρα βούληση για τον Ασωπό. Η αναγνώριση της σοβαρότητας του προβλήματος, οι θετικές εξαγγελίες, οι σωστές θεσμικές ρυθμίσεις και οι στοχευμένοι έλεγχοι της ΕΥΕΠ αποτελούν θετικά βήματα που μας ανεβάζουν ένα σκαλί πιο πάνω, αλλά δυστυχώς σταματάμε εκεί». Τόνισε ακόμη την ανάγκη για γρήγορη υλοποίηση, σωστή λειτουργία των εξαγγελθέντων και θεραπεία των παθογενειών του συστήματος.

Επίσης, ζήτησε από την δικαιοσύνη την απόδοση ευθυνών των υπηρεσιακά υπεύθυνων για την αδειοδότηση των εργοστασίων, ενώ επεσήμανε την συνέχιση των αγωγών αποζημιώσεων κατοίκων της περιοχής του Ασωπού.

Παρέμβαση έκανε και η ειδική γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία είναι και μέλος του ΙΤΑΠ λέγοντας ότι σε μια περιοχή που μπορεί να λειτουργήσει ως «πιλότος», γίνεται μια απόπειρα μαζί με τους κατοίκους και τα συναρμόδια υπουργεία, όσο κι αν αυτά δεν κινητοποιούνται πάντα.
πηγη lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου