Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Διευκρινήσεις για την ραδιοτηλεοπτική εμφάνιση των υποψηφίων στην προεκλογική περίοδο

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας (1/9.9.10) με θέμα τη «Ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010» προχώρησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Υπάρχουν διευκρινίσεις σχετικά με το τι θεωρείται εμφάνιση υποψηφίου, η υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων σε περίπτωση άρνησης υποψηφίου να πάρει μέρος σε εκπομπή να ενημερώνουν όπως προβλέπεται και γι αυτό το ΕΣΡ κ.α.

Σε αυτήν επίσης επισημαίνεται, κατόπιν συνεννόησης και με το υπουργείο Εσωτερικών, ότι δεν επιτρέπεται τελικά η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων σχετικά με συνδυασμούς και υποψηφίους 15 μέρες πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και όχι μόνο το τελευταίο διήμερο όπως αρχικά προβλέπονταν.

Αναλυτικά οι διευκρινίσεις του ΕΣΡ:

«1. Δεν θεωρείται ως εμφάνιση υποψηφίου, κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 1 της Οδηγίας 1/9.9.2010 του ΕΣΡ, η στιγμιαία αναφορά ή απεικόνιση του υποψηφίου εφόσον δεν μεταδίδεται συνέντευξή του ή δήλωσή του ή ομιλία του. Επίσης, δεν θεωρείται ως εμφάνιση υποψηφίου, κατά την έννοια της ίδιας διατάξεως, η στιγμιαία αναφορά ή απεικόνιση υποψηφίου που δεν σχετίζεται με την προεκλογική εκστρατεία εφόσον δεν μεταδίδεται συνέντευξη του υποψηφίου ή δήλωσή του ή ομιλία του. Οι ως άνω μεταδόσεις θα πρέπει να γίνονται υπό τον όρο της τηρήσεως της αρχής της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων, κατά τους όρους του άρθρου 2 παράγραφοι 1 έως 4 της Οδηγίας του ΕΣΡ 1/9.9.2010 του ΕΣΡ.

2. Κατά τη μετάδοση διαφήμισης συνδυασμού, επιτρέπεται η μνεία του ονόματος του επικεφαλής ή η προβολή φωτογραφίας του.

3. Τυχόν επανάληψη εκπομπής όπου έλαβε χώρα εμφάνιση υποψηφίου κατά την έννοια του άρθρο 3 παρ. 1 της Οδηγίας 1/9.9.2010 του ΕΣΡ θεωρείται ως δεύτερη εμφάνιση του ίδιου υποψηφίου, ανεξαρτήτως της ώρας μετάδοσης της επαναληπτικής εκπομπής.

4. Η έννοια του άρθρου 3 παρ. 2 της Οδηγίας 1/9.9.2010 του ΕΣΡ που αφορά στην πρόσκληση συνυποψηφίων για την αυτή περιφερειακή ή δημοτική αρχή είναι ότι τα πρόσωπα αυτά πρέπει να προέρχονται από διαφορετικούς συνδυασμούς. Εφόσον προσκληθείς συνδυασμός ή υποψήφιος δεν ανταποκρίθηκε, θα πρέπει ο σταθμός να το αναφέρει κατά την ενημέρωση που αποστέλλει στο ΕΣΡ.

5. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 της Οδηγίας 1/9.9.2010 του ΕΣΡ, απαγορεύονται οι κάθε είδους διαφημίσεις συνδυασμών και υποψήφιων περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων όταν υπερβαίνουν το από το άρθρο 7 του Ν. 3870/2010 προβλεπόμενο όριο.

6. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 21 Ν. 3202/2003, δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας απαγορεύεται να δημοσιευθεί στον τύπο και να ανακοινωθεί από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα οποιαδήποτε δημοσκόπηση, η οποία αναφέρεται σε συνδυασμούς και υποψηφίους.

7. Διευκρινίζεται ότι η μετάδοση πάσης φύσεως οπτικοακουστικού υλικού από το Διαδίκτυο, εξαιρουμένης της παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω ευρυζωνικών δικτύων (άρθρο 15 Ν. 3592/2007), δεν ανήκει στην ελεγκτική αρμοδιότητα του ΕΣΡ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου