Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

1Ο ερωτήσεις -απαντήσεις για την περαίωση....

Περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση το 2010 και το 2011 από τη ρύθμιση της περαίωσης και της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 μικρομεσαίοι και οφειλέτες θα κληθούν να καταβάλουν κατά μέσον όρο 3.500 ευρώ προκειμένου να κλείσουν το φορολογικό τους παρελθόν.

Το νομοσχέδιο της περαίωσης πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος. Θα αφορά τις χρήσεις 2000-2009, ενώ σημαντικές βελτιώσεις αναμένεται να υπάρξουν, σύμφωνα και με τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο στο ύψος της προκαταβολής που πρέπει να καταβάλει κάποιος για να ενταχθεί στη ρύθμιση όσο και στον αριθμό των δόσεων.

Επίσης αναμένεται να μειωθεί το ελάχιστο ποσό φόρου ανά ανέλεγκτη χρήση, καθώς τα 700 ευρώ ανά χρήση για όσους τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας και 1.000 ευρώ για εκείνους που τηρούν Γ΄ κατηγορία θεωρούνται υψηλά. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παράγοντες της αγοράς κρίνουν ικανοποιητική τη διαγραφή ως και του 100% των προσαυξήσεων. Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς ενημέρωσαν την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις προθέσεις της κυβέρνησης με τις βασικές αρχές της περαίωσης , ενώ στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να συζητηθούν οι τελικές αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο.

1. Ελεύθερος επαγγελματίας έχει κλείσει τις χρήσεις από το 2003 ως και το 2009 με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης. Υπάρχει περίπτωση ο συγκεκριμένος επιτηδευματίας να κληθεί να πληρώσει και πάλι;

Ο υπουργός Οικονομικών κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε ότι «όσοι εντάχθηκαν στην αυτοπεραίωση ως το 2007 δεν θα ενταχθούν τώρα, εκτός αν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία» . Αυτό σημαίνει ότι για την περίοδο από 2003-2007 δεν θα πληρώσει κανένα ποσό, ενώ για τη διετία 2008-2009 ενδεχομένως να ενταχθεί στη ρύθμιση με ειδικό καθεστώς και μικρή επιβάρυνση. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, κατά το παρελθόν οι επιχειρήσεις κλήθηκαν με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης να περαιώσουν οικονομικές χρήσεις με την υπόσχεση ότι αυτές θα «έκλειναν» οριστικά. Οι χρήσεις αυτές δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να μπουν εκ νέου σε διαδικασία περαίωσης, αφού ουσιαστικά ήδη θεωρούνται οριστικά περαιωθείσες.

2. Για να ενταχθεί κανείς στην περαίωση θα πρέπει να επισκεφθεί την Εφορία του και να συμπληρώσει διάφορα έντυπα;

Οχι. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτή τη διαδικασία. Θα στείλει σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν ανέλεγκτες χρήσεις ειδικά σημειώματα περαίωσης και μετά ο επιτηδευματίας θα μπορεί να πάει απευθείας να πληρώσει το ποσό στην τράπεζά του ή να καταβάλει το ποσό στην Εφορία με τραπεζική επιταγή αν πρόκειται για ποσό άνω των 1.500 ευρώ.

3. Ελεύθερος επαγγελματίας είχε αμελήσει το 2007 να υποβάλει τη φορολογική δήλωση. Μπορεί να υποβάλει τώρα εκπρόθεσμα και να υπαχθεί στην περαίωση;

Με βάση το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εξαιρούνται της περαίωσης οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί ως τις 31 Αυγούστου 2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις καθώς και οι επόμενες αυτής.

4. Στη ρύθμιση της περαίωσης μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις που έχουν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη. Σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται το υπουργείο Οικονομικών;

Αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη είναι το ποσό που προκύπτει από απόφαση επιβολής προστίμου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και αφορά την απόκρυψη εσόδων ή αγορών (εμπορεύσιμων ή πάγιων περιουσιακών στοιχείων), που συντελέστηκε με την παράλειψη έκδοσης ή λήψης φορολογικών στοιχείων, με την έκδοση ή λήψη ανακριβούς ως προς την αξία φορολογικού στοιχείου, με τη λήψη πλαστού ή εικονικού φορολογικού στοιχείου ή νοθευμένου.

5. Εμπορος έχει ανέλεγκτες χρήσεις από το 2006 ως και το 2009 και διαθέτει στο όνομά του ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ. Μπορεί να ενταχθεί στην περαίωση;

Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης όσοι έχουν ακίνητη περιουσία που υπάγεται σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (σήμερα το όριο υπαγωγής σε ΦΑΠ είναι 400.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο) εξαιρούνται των ρυθμίσεων της περαίωσης. Ετσι, για να κλείσουν τα βιβλία τους θα πρέπει είτε να περιμένουν να παραγραφούν τα έτη που αφορούν τις ανέλεγκτες χρήσεις είτε να διενεργηθεί τακτικός έλεγχος από την Εφορία. Σύμφωνα με το σχέδιο της περαίωσης «εξαιρούνται από τη ρύθμιση οι υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιουσίας, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μεταβίβασης ακινήτων και κληρονομιών- δωρεώνπροικών- γονικών παροχών ». Επίσης, εξαιρούνται οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008 υπάγονται σε Φορολόγηση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

6. Υπάρχουν κάποιες φορολογικές παραβάσεις που επαυξάνουν τον φόρο της περαίωσης;

Πράγματι, η μη τήρηση ή μη διαφύλαξη οποιουδήποτε θεωρημένου βιβλίου ΚΒΣ, είτε βασικού είτε πρόσθετου, η μη επίδειξη των θεωρημένων βιβλίων στον τακτικό ή προληπτικό έλεγχο, η ανακριβής τήρηση βιβλίων ως προς τα έσοδα ή μη καταχώριση εσόδων, η ανακριβής τήρηση βιβλίων ως προς τις αγορές ή μη καταχώριση αγορών, η ανακριβής τήρηση πρόσθετων βιβλίων ή σε μη καταχώριση δεδομένων που επηρεάζουν τα έσοδα ή τις αγορές, η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείου του που προβλέπεται από τον ΚΒΣ ή από υπουργικές αποφάσεις και μια σειρά άλλες παραβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε προσαύξηση ως και 60%.

7. Ως πότε θα πρέπει κάποιος να καταβάλλει το ποσό της περαίωσης που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό που θα σταλεί από το σύστημα ΤΑΧΙS;

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο της περαίωσης, η καταβολή της προκαταβολής για ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να γίνει ως τις 12 Νοεμβρίου 2010. Μετά την παρέλευση της προαναφερόμενης προθεσμίας δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα ρύθμισης. Πάντως οι φορείς πιέζουν να μεταφερθεί η ημερομηνία αυτή στα τέλη Νοεμβρίου ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν το ποσό των χρημάτων που απαιτούνται.

8. Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι για να ενταχθεί κανείς στην περαίωση θα πρέπει να καταβάλει ως προκαταβολή το 25% και το υπόλοιπο ποσό ως και 12 μηνιαίες δόσεις. Υπάρχει περίπτωση αυτό να βελτιωθεί;

Πράγματι, με βάση τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, τόσο οι δόσεις όσο και το ύψος της προκαταβολής αναμένεται να βελτιωθεί. Οι εισηγήσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η προκαταβολή να κατεβεί στο 20% ή στο 15% και ο αριθμός των δόσεων να φθάσει τις 24 ή και παραπάνω. Πάντως, σε περίπτωση που ολόκληρο το οφειλόμενο κατά τα ανωτέρω ποσό καταβληθεί εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση ποσοστού 10%.

9. Επαγγελματίας οφείλει στο Δημόσιο 35.000 ευρώ από τα οποία τα 15.000 ευρώ είναι προσαυξήσεις και τα 20.000 ευρώ αρχικό χρέος. Μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να διαγραφούν μέρος των χρεών και το σύνολο των προσαυξήσεων;

Αν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση και καταβάλει το σύνολο της οφειλής εφάπαξ, τότε θα απαλλαγεί από το σύνολο των προσαυξήσεων. Ωστόσο δεν θα τύχει καμιάς απαλλαγής όσον αφορά την αρχική οφειλή. Ετσι, θα κληθεί να πληρώσει 20.000 ευρώ για να «γλιτώσει» 15.000 ευρώ προσαυξήσεις.

10. Αν ο παραπάνω επαγγελματίας δεν έχει τα χρήματα να εξοφλήσει εφάπαξ το ληξιπρόθεσμο χρέος του, ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός των δόσεων για να ρυθμίσει την οφειλή και αν θα διαγραφούν οι προσαυξήσεις;

Μπορεί να εξοφλήσει το χρέος σε 45 μηνιαίες δόσεις και να απαλλαγεί για το 50% των προσαυξήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο των 20.000 ευρώ και το 50% των προσαυξήσεων, δηλαδή 7.500 ευρώ, σύνολο 27.500 ευρώ.
1
Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου