Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Το μέλλον των παιδιών μας στην Λαμία

Ως γονείς, εκπαιδευτικοί, ευαισθητοποιημένοι πολίτες βιώνουμε το αδιέξοδο της νεολαίας και της πραγματικά μηδαμινές επιλογές των νέων ανθρώπων στην πόλη μας. Εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους φορτώνει με πολλαπλές υποχρεώσεις καθημερινά, νιώθουν την ανάγκη να περάσουν το λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους με τρόπο που τους εκτονώνει και τους΄΄γεμίζει΄΄.
Λαχταρούν να βρεθούν με τους φίλους τους, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό.

Που βρίσκονται όμως με τους συνομηλίκους τους;

Τα στέκια της νεολαίας δεν είναι αλλά από τις καφετέριες και τα bars όπου συνωστίζονται νέοι κάθε ηλικίας ακόμα και ανήλικοι.Στους χώρους αυτούς εννοείται πως επιτρέπεται το κάπνισμα(παρότι υπάρχει σχετική απαγόρευση του νόμου),και η πώληση, συχνά κακής ποιότητας, αλκοόλ.
Γονείς και εκπαιδευτικοί νιώθουμε αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα που κάνει τους νέους καταναλωτές ποτών και τσιγάρων, έρμαια ενός τρόπου ζωής που παρασύρει καταστροφικά τα παιδιά μας.

Για λόγους είτε έλλειψης αστυνόμευσης δημοτικής ή άλλης, είτε βούλησης, ή και φόβου ακόμα, κάποιοι, αδιαφορούν για την κατάσταση, ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος τους, βολεύονται να πιστεύουν πως τα παιδιά περνούν ΄΄καλά΄΄, αλλά εθελοτυφλούν για το δυσοίωνο παρόν και μέλλον όλων αυτών των νέων που μαθαίνουν από μικρή ηλικία πως ψυχαγωγία είναι η καφετέρια, τα ποτά, τα τσιγάρα και διάφοροι άλλοι επικίνδυνοι εθισμοί.

Στα προηγούμενα, πρέπει να προστεθούν η ανυπαρξία χώρων άθλησης, οι ελάχιστες αθλητικές δραστηριότητες , η φτωχή οργανωμένη από την πολιτεία αθλητική εκπαίδευση των νέων καθώς και η παρακμή των θεσμοθετημένων ιδρυμάτων πολιτισμού (Δημοτικό Ωδείο, Κέντρα Νεότητας κ.λ.π) που θα μπορούσαν να τους απομακρύνουν από ανθυγιεινές και πρώιμες για την ηλικία τους συνήθειες ,να τους βοηθήσουν να ολοκληρωθούν πνευματικά και να εκτονωθούν με τρόπο ουσιαστικό για την υγεία και την ομαλή σωματική και νοητική τους ανάπτυξη.

Η Λαμία που ήταν μία δραστήρια επαρχιακή πόλη, με Πρωταθλητές - Βαλκανιονίκες, μια Ολυμπιονίκη, με σοβαρό σωματειακό αθλητισμό, (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τη δεκαετία του 90 είχε την καλύτερη επαρχιακή κολυμβητική ομάδα), με σημαντικές διακρίσεις στον Πολιτισμό(βραβείο σε Διεθνή χορωδιακό διαγωνισμό, με πανελλήνιας και διεθνούς καριέρας σολίστ) κατάντησε, γιατί για κατάντια μιλάμε, να μην μπορεί να συγκριθεί σε υποδομές όχι μόνο με καμία πρωτεύουσα περιφέρειας, αλλά ούτε και με καμία πρωτεύουσα Νομού.

Είναι κρίμα, να διαθέτουμε τέτοιους νέους και νέες, πραγματικά προικισμένους, να γνωρίζουμε τα οφέλη του Αθλητισμού και του Πολιτισμού και να μην επενδύουμε σε αυτά. Να μην τους παρέχουμε τις βασικές υποδομές, που άλλες πόλεις δεν είχαν και βιάστηκαν να αποκτήσουν και να μην τους καθοδηγούμε σε σωστές εκπαιδευτικές και δημιουργικές ατραπούς, αλλά να αρεσκόμαστε στο εύκολο κέρδος των αραχτών νέων, γιατί κάποιοι κερδίζουν από αυτή την κατάντια, αγνοώντας παντελώς το μέλλον των παιδιών μας, της πόλης και των δημοτών.
Κρύβουν κάτω από το χαλί αυτό που έρχεται.

Αυτός ο συνδυασμός της έλλειψης επιλογών για αθλητισμό - πολιτισμό, δραστηριότητες δημιουργικές για νέους και παιδιά, και συγχρόνως ελεύθερη πώληση αλκοόλ, καπνού και ποιος ξέρει τι άλλο, οδηγούν σε ένα μέλλον που κανείς που αγαπά την Λαμία και τους νέους, δεν θέλει να δει να έρχεται.

Προτείνουμε την ίδρυση και συντήρηση νέων αθλητικών υποδομών, όχι των ήδη προκηρυγμένων στα προεκλογικά έντυπα του 1998-2002-2006 (που φυσικά είναι τα ίδια), στήριξη σωματειακού και μαζικού αθλητισμού, αναβάθμιση και οικονομική στήριξη του Δημοτικού Ωδείου, των Κέντρων Νεότητας και των Πολιτιστικών εκδηλώσεων και κυρίως να κατανοήσουμε ότι η εφαρμογή του νόμου σχετικά με τον καπνό και το αλκοόλ, μπορεί να μειώνει τα έσοδα των λίγων, αλλά αυξάνει τη ζωή των πολλών, επενδύει στο μέλλον των παιδιών μας, είναι υγεία και σίγουρα ακόμα και στεγνά οικονομικά, θα φέρει περισσότερα έσοδα σε όλους και κυρίως αισιοδοξία για την πόλη και τον πολίτη.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος31/8/10, 1:37 π.μ.

    συμφωνώ απόλυτα, πολύ σωστό σχόλιο, αν ήταν στο χέρι μου θα έκλεινα όλες τις καφετέριες της πόλης για μια εβδομάδα, έτσι για πείραμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή